Afgelopen maandag is de eerste slimme gevel geplaatst in de Bo-Ex flat aan de Henriëttedreef in Utrecht Overvecht. Mede door deze innovatieve gevels (en duurzame energieopwekking via zonnepanelen op dak en zijgevels) wordt deze 10-hoog flat de eerste energieleverende flat van Europa. Een primeur voor onze huurders, Bo-Ex en de andere TKI Inside Out partners.

Wat is er zo innovatief aan deze gevel?
De installatiecomponenten voor verwarmen, ventileren en energie-opwekking zijn in de gevel verwerkt. De modulaire delen worden geprefabriceerd, waardoor de bouwwerkzaamheden op locatie niet lang duren. De voordelen voor bewoners zijn dat de installaties grotendeels aan de buitenkant van de woning komen, dat er minder verbouwingsoverlast is en dat de gevel duurzame energie opwekt. Straks kunnen alle bewoners van het gas en de stadsverwarming af, waardoor de woonlasten dalen. Met dit modulaire renovatiesysteem kunnen tienduizenden vergelijkbare jaren '60 en '70 hoogbouwflats worden verduurzaamd.

Thuis slapen
Als er in een woning wordt gewerkt, gaat de bewoner er uit en kan dan naar een huiskamerkeet. Dit is nu zo geregeld in verband met het coronavirus conform het protocol Veilig doorwerken in de bouw- en technieksector. Aan het eind van iedere werkdag kan de bewoner terug naar de eigen woning. Voor kwetsbare bewoners wordt een logeerwoning of andere voorziening geregeld.

Het Inside Out-consortium
De renovatie wordt in opdracht van Bo-Ex uitgevoerd door Bos Installatiewerken in samenwerking met de andere partners van het Inside Out-consortium: Bosch Thermotechniek, Alkondor Hengelo, Mex Architects, LomboXnet, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en het Utrecht Sustainability Institute. Het project is ontwikkeld met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lees meer over dit project op https://tki-inside-out.nl

Foto's van links naar rechts:

  • Nieuwe innovatieve gevel wordt geplaatst op tien hoog.
  • De gevel zit erin.
  • Stalen constructie voor plaatsing zonnepanelen en warmtepompen op het dak.
  • Oude radiatoren kunnen eruit. De woning wordt volledig elektrisch met lage temperatuur verwarming.