Kent u de sociaal buurtbeheerder van uw wijk al?

In alle wijken van Utrecht kunt u ze tegenkomen: de sociaal buurtbeheerders van Bo-Ex. Zij helpen de wijken schoon, heel en veilig te maken. Heeft u een wens of een idee voor een buurtinitiatief? Vertel het aan uw sociaal buurtbeheerder en het balletje zal gaan rollen. De sociaal buurtbeheerders stellen zich aan u voor.


Shanice Vaarnold, te vinden in Leidsche Rijn, Lombok, Rivierenwijk, Transwijk, Vaartsche Buurt en Vogelenbuurt
"De ideeën komen van de bewoners zelf"

"Als sociaal buurtbeheerder loop ik veel rond in de wijk en in de trappenhuizen. Ik spreek met bewoners en kijk wat ik voor hen kan betekenen. Dat kan zijn tijdens huisbezoeken, maar bewoners mogen me ook gewoon aanspreken op straat. Zo vroegen bewoners uit de Vogelenbuurt me of de gevel met een hogedrukspuit kon worden gereinigd. Daar bellen ze niet zo makkelijk voor naar het centrale nummer van Bo-Ex, maar aan mij vragen ze het wel. Andere mensen wilden graag bloembakken ophangen. Toen heb ik ze verteld over het leefbaarheidsbudget van Bo-Ex en hoe je daar geld kunt aanvragen.

De ideeën komen van de bewoners zelf. Op de ene plek willen ze graag een buurtbarbecue organiseren, op de andere plek ligt de prioriteit bij het verminderen van overlast.

Liefst wil ik problemen snel oplossen en meteen de volgende dag al teruggaan om te vertellen dat het is gelukt. Maar als ik afhankelijk ben van instanties of collega's, kan dat natuurlijk niet altijd. Ik werk al een paar jaar bij Bo-Ex, maar pas een paar maanden als sociaal buurtbeheerder. Dat is nog maar kort, maar ik heb gelukkig al wel een paar dingen voor elkaar gekregen, zoals het organiseren van mijn eerste portiekgesprek. Ook ben ik samen met mijn collega Bart – hij is woonconsulent – begonnen aan een kennismakingstoer door Leidsche Rijn. Heel blij ben ik met de locatie die ik heb gevonden voor een spreekuur in Leidsche Rijn: het nieuwe buurtcentrum Hoge Weide. Verder ben ik nog bezig met een vervuilde tuin. Dat is sowieso iets wat ik veel zie: verwaarloosde tuinen. Omwonenden spreken me daar ook op aan. Ze vinden het niet leuk. Als de bewoners van de woning met de tuin de deur niet opendoen, kan dat lastig zijn, want het opruimen van zo'n tuin begint toch met overleg. Zijn de bewoners al van plan om de tuin te gaan doen? Speelt er iets waardoor het niet lukt en kunnen buren helpen?"


Roderik Wijma, te vinden in Overvecht, Binnenstad en Sterrenwijk
"De buurt beter maken doe je samen"

"Schoon, heel en veilig is de basis. Als dat op orde is, komt er ruimte voor sociale initiatieven. Bewoners komen zelf met ideeën. Ik stimuleer dat. Aan de Gloriantdreef in Overvecht wilden bewoners een Paasactie organiseren: kinderen kunnen eieren zoeken in de binnentuin. Ik heb gezorgd voor flyers en als extraatje kindersurprises en paashazen gekocht. Als bewoners elkaar beter leren kennen, pakken ze ook problemen sneller aan. Zo bleek dat veel bewoners zich onveilig voelden door de drugsdealers in de buurt. We hebben nu hekken om de tuinen gezet, betaald vanuit het leefbaarheidsbudget.

Ik probeer problemen structureel op te lossen. Een gevel in de binnenstad werd steeds beklad met verf. Moet je dan elke keer maar weer een schoonmaakbedrijf inhuren? Na overleg met de bewoners heeft Bo-Ex een hogedrukspuit gekocht. Daarmee maken de bewoners de gevel nu zelf schoon. Ze spreken onderling af wie er aan de beurt is.

In Overvecht komen we elke maand met alle partners bij elkaar op het kantoor van Bo-Ex: gemeente, gebiedsmanagers, politie, boa's, handhavers, de jongerenwerkers van DOCK, enzovoort. De 'Buurtaanpak' heet dat overleg. Soms blijkt dat we allemaal met dezelfde bewoner bezig zijn, maar de bewoner zich toch niet geholpen voelt. Door het samen te bespreken krijgen we veel beter zicht op de problemen en komen we sneller tot concrete afspraken. Zo klaagden bewoners dat ze nooit boa's zagen. Nu hebben we een inloopspreekuur voor boa's. Het is heel laagdrempelig: een bewoner loopt binnen, vertelt de boa wat er aan de hand is en als het nodig is loopt de boa meteen mee naar de betreffende plek.

Ook het idee voor de buurtambassadeurs komt voort uit de Buurtaanpak. De buurtambassadeurs zijn vrijwilligers die elke dag een ronde lopen en kijken of alles schoon, heel en veilig is. Ondertussen maken ze een praatje met de mensen op straat of helpen met een klusje. Alle initiatieven samen zorgen ervoor dat mensen elkaar zien, met elkaar praten en weer een positieve woonbeleving ervaren."