Huurbevriezing en huurverlaging

Woont u in een sociale huurwoning en betaalt u een relatief hoge huurprijs? En heeft u een laag inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor huurbevriezing of huurverlaging. Lees hieronder meer.

Huurbevriezing

Als u in aanmerking komt voor huurbevriezing, wordt uw huurprijs op 1 juli niet verhoogd. Vanaf 1 juli betaalt u dus dezelfde huurprijs als de huurprijs die u vóór 1 juli betaalde.

Wij hanteren de volgende *inkomensgrenzen om te kijken of u in aanmerking komt voor huurbevriezing:

  • Uw inkomen is minder dan €15.500 en woont alleen;

  • Uw inkomen is minder dan €26.500 en woont met twee personen;

  • Uw inkomen is minder dan €33.500 en woont met drie personen.

Daarnaast moet uw netto huurprijsDit is de huurprijs zonder servicekosten en andere bijkomende kosten. hoger of gelijk zijn aan de aftoppingsgrens619,01,- voor een- en tweepersoonshuishoudens / 663,40,- voor drie- en meerpersoonshuishoudens�619,01 voor een- en tweepersoonshuishoudens �663,40 voor drie- en meerpersoonshuishoudens.

*Voor huurders met een iets hoger inkomen gelden andere inkomensgrenzen. Kijk voor meer informatie op de website van Woonbond.

De voorwaarden

  • U voldoet aan bovenstaande inkomensgrenzen, huurprijs en huishoudsamenstelling.

  • U verkeert minimaal 6 maanden in uw huidige inkomenssituatie;

  • Of u bereikt de pensioengerechtigde leeftijd in de periode van de aanvraag voor huurbevriezing en u komt dan in de aangegeven inkomenscategorie.

Op de website van Woonbond kunt u makkelijk controleren of u in aanmerking komt voor huurbevriezing.

Huurbevriezing aanvragen
U kunt tussen 1 mei en 1 juli* huurbevriezing aanvragen .

*Vanwege het Coronavirus hebben wij deze termijn verlengd tot 31 december 2021.

Huurbevriezing aanvragen

Huurverlaging

Een huurverlaging is mogelijk als u een laag inkomen heeft en uw rekenhuurDe kale huurprijs plus de servicekosten voor schoonmaak algemene ruimten, energiekosten algemene ruimten, kosten voor de huismeester en kosten voor recreatieruimten. hoger is dan €752,33. Uw rekenhuur wordt dan verlaagd naar €752,33 zodat u huurtoeslag kunt aanvragen.

Op de website van Woonbond kunt u makkelijk controleren of u in aanmerking komt voor huurverlaging.

Huurverlaging aanvragen
U kunt het hele jaar door huurverlaging aanvragen.

Huurverlaging aanvragen

Eenmalige huurverlaging 2021


Heeft u een hoge huur en een laag inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een eenmalige huurverlaging. Hieronder leest u meer.

Voor wie geldt de huurverlaging?
Huurders die in 2019 een laag inkomen hadden, kregen uiterlijk 1 april 2021 een brief van ons met daarin een voorstel voor een lagere huur.
Huurders die in 2020 of 2021 te maken kregen met een inkomensdaling die tenminste zes maanden duurt en een te hoge huurprijs betalen, kunnen tot eind 2021 de huurverlaging zelf aanvragen bij ons. Of u in aanmerking komt voor eenmalige huurverlaging hangt af van de huishoudgrootte, het (verzamel)inkomen en de huurprijs. Lees hier meer informatie en controleer of u recht heeft op de eenmalige huurverlaging.

Gevolgen voor de huurtoeslag
Met een lagere huurprijs krijgt u misschien minder huurtoeslag. Met een lager inkomen misschien juist meer. Maak daarom een proefberekening. Of bel de Belastingtelefoon: 0800 - 0543 (gratis). Vergeet niet uw nieuwe huur en eventueel uw gewijzigde inkomen door te geven aan de Belastingdienst via www.toeslagen.nl (www.toeslagen.nl). Wij geven uw huurverlaging ook door aan de Belastingdienst.

Vraag de huurverlaging zelf aan
Heeft u recht op huurverlaging? Vraag deze dan bij ons aan via de paarse knop. Dit kan tot 30 december 2021. Omdat uw huidige inkomensgegevens niet bekend zijn bij de Belastingdienst, toont u zelf aan hoe hoog uw inkomen is.

Eenmalige huurverlaging 2021 aanvragen