''Het is rustiger op straat''

Een bekend fenomeen: jongeren die op straat zorgen voor overlast. Jongerenwerkers van Jongerenwerk Utrecht spreken de groepjes aan op straat. Daarbij krijgen ze hulp van jongvolwassenen uit de wijk. Een aanpak die werkt.

Het is woensdagmiddag. In Hoograven start Soufiane (23) met zijn ronde door de wijk, samen met andere vrijwilligers en een jongerenwerker van Jongerenwerk Utrecht (JoU). Twee uur lang wandelen ze over straat. Ze spreken jongeren aan die ze onderweg tegenkomen. "We stappen op ze af en praten met ze, gewoon gezellig. Als ze overlast bezorgen, zoals lawaai maken of rotzooi achterlaten op straat, spreken we ze daarop aan. Dan zeggen we dat ze het rustig moeten houden en om de buren moeten denken."

Moeilijke doelgroep
Het idee achter de JoU-aanpak is om laagdrempelig contact te hebben met de jongeren in de wijk, van 8 tot 18 jaar. Dat gebeurt onder andere via rolmodellen zoals Soufiane. Hij komt zelf uit de wijk en dat helpt, zegt hij. "De jongeren die we aanspreken, zijn net iets jonger dan wij. Een groep van twintig tot dertig man, tussen de 13 en 18 jaar. Dat is een moeilijke doelgroep voor een jongerenwerker omdat de jongeren nogal gesloten zijn. Maar als wij erop afstappen, zijn ze wel wat opener omdat ze ons al kennen uit de wijk." Ook de leeftijdsgroep daaronder, tussen 8 en 13 jaar, is in het vizier. "Dat zijn er denk ik vijftig. Ik ken ze allemaal, en ook hun broers en neven en zo."

Leuker dan rondhangen
Dat het werkt, blijkt uit het gesprekje met een groepje jongens bij een basisschool. Bij het begin van het plein staat een verboden-toegang-bord; de jongeren mogen daar dus niet zijn. Soufiane, de andere vrijwilliger en de jongerenwerker stappen op hen af om te zeggen dat ze een boete van de politie kunnen krijgen. Ze plegen immers een strafbaar feit. Het helpt: de jongens vertrekken.
Het contact met de jongeren vindt niet alleen plaats op straat, maar ook bij het buurtcentrum Hart van Hoograven. Daar organiseert JoU allerlei activiteiten. Soufiane: "Tijdens de ronde door de wijk nodigen we ze uit om naar het buurtcentrum te komen. Dat is leuker dan buiten rondhangen of in de regen staan."


Soufiane, vrijwilliger JoU

"Tijdens de ronde door de wijk nodigen we ze uit om naar het buurtcentrum te komen. Dat

is leuker dan buiten rondhangen of in de regen staan."


Herkenbaar
Soufiane is in 2018 gestart met het vrijwilligerswerk. Hij loopt twee rondes van twee uur per keer. Tijdens de ramadan waren het zelfs vier diensten, omdat er dan iets meer overlast is. Daarnaast is hij vaak aanwezig bij activiteiten in het buurtcentrum en hij vergadert met zijn collega's. Hij doet het vrijwilligerswerk naast zijn voltijdstudie.
Een volle agenda dus, maar hij vindt het leuk om te doen. "Ik was zelf ook zo toen ik een tiener was. Ik was gesloten en wilde niets met die jongerenwerkers te maken hebben. Laat me met rust, dacht ik. Als ik nu als vrijwilliger naar die jongeren toe ga en ik kan, samen met de jongerenwerker, gemakkelijk een praatje met ze maken, dan geeft dat voldoening."

Minder politie
Soufiane was vroeger niet de liefste, zegt hij zelf. "Ik heb nooit iets strafbaars gedaan, maar ik zorgde wel voor overlast. Luidruchtig doen, belletje lellen, wegrennen als de politie eraan kwam. Net als die jongens die ik op straat spreek. Daarom snap ik ze zo goed." Dat gedrag heeft hij inmiddels achter zich gelaten. Maar goed ook, want hij heeft een voorbeeldfunctie naar de jongeren toe. De aanpak werkt, zegt Soufiane. "Ik hoor dat tijdens vergaderingen en van de wijkagent die we af en toe spreken. Maar ik zie het ook op straat. Het is rustiger en er is minder politie."

Buurtpact: samenwerken aan de buurt
Jongerenwerk Utrecht is niet als enige organisatie actief in Hoograven. Samen met sociaal makelaars, het buurtteam, het buurtpastoraat, Bo-Ex en wijkbureau Zuid heeft Jongerenwerk Utrecht afspraken gemaakt in het Buurtpact Rietveldbuurt. Het Buurtpact is er voor bewoners. Zij kunnen extra ondersteuning krijgen, begeleiding voor de jeugd of hulp bij armoede en schulden. Dat draagt bij aan een schone en veilige wijk voor iedereen. Meer informatie? Stuur een mail naar buurtpact@utrecht.nl of kijk op www.utrecht.nl.