Wat gebeurt er toch achter al die voordeuren?

Zouden anderen de weg langs de speeltuin ook zo gevaarlijk vinden? Zal ik iets zeggen over de viezigheid in het trappenhuis? Bij wie moet ik zijn voor het snoeien van de takken? Het project Straatwijs maakt wensen bespreekbaar en helpt bewoners op weg om samen hun buurt beter te maken. Hieronder leest u de verhalen van bewoners uit Overvecht om te kijken wat Straatwijs daar betekent.



Salama Ibrahim, komt uit Libië en woont op de Zebradreef

"Ik geef voetbaltraining aan kinderen uit de buurt"

"Ik woon nu drie jaar aan de Zebradreef. Het is leuk wonen hier. Met de buren is het contact goed: hiernaast woont een oudere vrouw, aan de andere kant een Marokkaans gezin. Of ik hier over tien jaar nog zal wonen? Dat weet ik niet. Nu woon ik alleen, maar als ik ooit een vrouw en kinderen krijg, dan is het te klein. Eerst was ik kok, nu werk ik in het logistiek magazijn van de NS in Utrecht. Maar ik kook nog steeds graag, bijvoorbeeld een Marokkaans-Libische tajine. Voetbal is mijn grootste passie. Ik speel internationale wedstrijden met het team Nederlands Voetbal voor dak- en thuislozen en doe mee aan het WK. Daarvoor train ik in Ondiep. Laatst wonnen we van Noorwegen. Hier in de buurt geef ik kinderen voetbaltraining. Alleen is dat nu lastig door mijn werk bij de NS: dan ben ik pas om zes uur thuis. Dat is te laat voor de training."


Jeroen Ouwerkerk, sociaal makelaar van DOC

''Mensen vertellen wat er in de flat gebeurt''


"We doen dit omdat we geloven dat sociale banden leiden tot een sterkere, veiligere en leukere wijk. De mensen vinden de huisbezoeken erg fijn. We gaan heel open het gesprek in. Hoe woont u hier? Heeft u het naar uw zin? Dan gaan mensen vertellen. Zo kwamen we erachter dat gezinnen vaak weggaan als de woning te klein wordt, terwijl ze graag in de flat zouden blijven. Dat is ook beter voor de buurt, want gezinnen met kinderen zijn erg verbindend. We gaan nu uitzoeken of doorschuiven naar een grotere woning weer mogelijk kan worden.

Ik ben aangenaam verrast door de sociale contacten die er in de flats aan de Kwango- Zebra- en Gambiadreef al zijn. Overvechters koken voor elkaar of laten de hond uit van iemand die ziek is. De gesprekken maken zichtbaar wat er leeft, ook bij huurders die minder mondig zijn. Mensen weten vaak niet waar ze moeten zijn. Mijn tip: begin bij buurtcentrum De Boog, Gambiadreef 60. Het is open overdag van maandag tot en met vrijdag. Het inloopspreekuur is dinsdag van 13.30 tot 15.00 uur, met Buren helpen buren, het buurtteam, UWV en Werk & Inkomen."


Naima Alayaydi woont sinds 1990 in Overvecht en sinds 2002 op de Zebradreef. Ze heeft drie kinderen.

''We willen graag de speeltuin verbeteren'


"We hebben hier alles in de buurt: scholen, winkels, de Islamitische slager, fruit, de moskee. Allemaal op loopafstand. Toen mensen van Straatwijs aanbelden voor een huisbezoek, was ik blij. Eindelijk kon ik mijn positieve verhaal over de wijk eens laten horen.

Het is belangrijk dat we als bewoners gehoord worden. Tijdens het gesprek heb ik verteld dat we graag de speeltuin willen verbeteren. De ruimte is er. Nu zijn er twee schommels waar veel om wordt geruzied. 'Doe nou niet', zeggen we dan tegen de kinderen. Ik ben steeds bezig met opletten en kinderen corrigeren, terwijl ik liever zou genieten. We zouden een pierenbadje willen voor de kleintjes, extra speeltoestellen en een net achter de doelen, zodat kinderen niet meer achter de bal aan de straat op rennen.

Een paar weken na het gesprek werd ik gebeld: de meneer van DOCK had al contact gehad met de gemeente. Het is belangrijk om terugkoppeling te krijgen, dan weet je dat er iets met je wensen wordt gedaan. Het idee voor een betere speeltuin is ook al besproken in het portiekcafé."


Roderik Wijma, complexbeheerder van Bo-Ex

"Goed burencontact kan al beginnen met een bloemetje"


"In Overvecht heeft Bo-Ex de flats aan de Kwango-, Zebra- en Gambiadreef gerenoveerd. Bewoners vinden het belangrijk dat hun woning in orde is. Je merkt dat de aandacht daarna verschuift naar de omgeving. Ook Bo-Ex kijkt allang niet meer alleen naar de woningen maar ook naar de woonomgeving. Als mensen in de buurt elkaar kennen, melden ze sneller problemen en knappen ze hun omgeving samen op. Daar wordt een wijk beter van. Een bloemetje kan al helpen bij de buurtcontacten. Elke maand regel ik een bos bloemen die bewoners kunnen geven aan een buur die bijvoorbeeld voor een zieke buurman zorgt of het zwerfvuil opruimt.

Een plezierige buurt maak je samen. Als voor een plan het wijkbureau, de politie of gemeente nodig is, leggen wij de contacten. Het project Straatwijs is een samenwerking tussen Bo-Ex en DOCK: DOCK heeft al ervaring met deze aanpak in andere wijken. Samen bezoeken we de mensen thuis en organiseren we portiekcafés: we schenken koffie en thee en spreken met bewoners. Overvechters doen al veel voor elkaar: een echtpaar heeft bijvoorbeeld wel acht sleutels van buurtgenoten, zodat ze voor de woningen kunnen zorgen tijdens vakanties."