Wooncrisis in beeld, met een goede afloop

Mohammed Barnichi was twee jaar geleden heel blij: zijn vrouw en dochter van zeventien kwamen voorgoed in Nederland wonen! Het gezin was weer compleet. Maar het eenkamerappartement aan de Henriëttedreef in Overvecht, waar hijzelf al 22 jaar woont, is wel erg klein voor een heel gezin. En doorschuiven naar een grotere woning bleek nog niet zo gemakkelijk.

De woningnood in Nederland is groot. Veel woningzoekers lopen er tegenaan: ze hebben snel een woning nodig, maar die is er niet. En doorschuiven naar een grotere woning binnen het complex mag ook niet zomaar. Wat Mohammed ook probeert en hoe buren ook helpen, het lukt niet om door te verhuizen. "Bo-Ex zegt dat het niet mag", vertelt Mohammed. En dat klopt, want Bo-Ex kan niet om WoningNet heen. Daarom moet Mohammed via de officiële weg reageren op de advertenties op WoningNet. Dit doet hij al enkele jaren. Maar daar is grote concurrentie, want er zijn veel andere mensen die ook een woning zoeken. In Utrecht bedraagt de wachttijd voor een sociale huurwoning 11 jaar en 1 maand.

Nerveus
Mohammed heeft inmiddels alles geprobeerd: Bo-Ex gebeld, brieven gestuurd, buren gevraagd of ze wilden ruilen. Ook hebben medebewoners geprobeerd hem te helpen: ze hebben een handtekeningenactie gehouden en bewoner Frans heeft een paar keer naar Bo-Ex gebeld om de noodsituatie uit te leggen en een oplossing te vragen. "Pasgeleden sprak ik een buurvrouw in de lift. Zij schrok toen ze hoorde dat we nog steeds geen grotere woning hebben", zegt Mohammed. Hij wil graag in hetzelfde complex blijven wonen. "Ik heb goed contact met de mensen hier. Er wonen hier leuke oude mensen, we helpen elkaar. Zij mogen mij en ik mag hen."
De nijpende woonsituatie maakt Mohammed nerveus. Hij wil een normaal leven. "Toen ik alleen woonde was één kamer goed voor mij. Maar nu gaat het niet meer. Mijn dochter wil graag een eigen kamer. Ze doet het goed op school en wil thuis goed kunnen leren."



Mohammed Barnichi

"Toen ik alleen woonde was één kamer goed voor mij. Maar nu gaat het niet meer."


Slapen achter de kast
Voorlopig is het behelpen. De familie heeft een kast midden in de kamer gezet en daarachter staat het bed van de dochter. Het is een lastige situatie. En dan is er ook nog corona. Bezoek ontvangen gaat eigenlijk niet, want het is onmogelijk om in huis 1,5 meter afstand te houden. Vriendinnen van school mee naar huis nemen: dat kan dus niet. Familie ontvangen kan ook niet. En de hele tijd met zijn drieën thuis zijn kan eigenlijk ook niet. Mohammed gaat daarom nogal eens naar Winkelcentrum Overvecht of het café. Of de deur uit om vrienden te bezoeken, te sporten of een rondje te fietsen. Zijn vrouw gaat drie halve dagen per week naar school. Zijn dochter gaat ook naar school: hopelijk blijven de scholen tijdens de lockdowns open.


Lichtpuntje in 2022
De familie kan nu weinig anders meer dan afwachten. Maar het voelt wel oneerlijk, vertelt Mohammed: "Ik woon hier al zo lang en ik betaal altijd netjes mijn huur. Er zijn geen problemen." Mohammed hoopt vurig op een oplossing. Misschien brengt het nieuwe jaar een lichtpuntje, omdat dan de regels veranderen. Tot nu toe kunnen huurders alleen doorschuiven naar een woning die even groot of kleiner is. In de loop van 2022 mogen huurders ook doorverhuizen naar een grotere woning. Als er meer mensen binnen hetzelfde complex willen doorschuiven, dan is degene met de langste inschrijftijd als eerste aan de beurt.

Bo-Ex licht toe: wet- en regelgeving maken het lastig
De woningmarkt is complex. Woningcorporaties mogen sociale woningen (in het DAEB-segment) niet zomaar aan iedereen toewijzen of bestaande huurders laten doorschuiven. Ook niet aan huurders die graag willen doorschuiven naar een grotere woning binnen hun eigen complex. Het gebrek aan sociale huurwoningen en de huidige wetgeving biedt ons niet voldoende mogelijkheden om mensen die in dit soort schrijnende situaties verkeren, te helpen. De plannen die betrekking hebben op de woningmarkt in de verkiezingsprogramma's van alle politieke partijen moeten snel omgezet worden in daden.


Update: familie Barnichi verhuist binnen het complex naar een grotere woning
Er is goed nieuws, want via WoningNet heeft Mohammed gereageerd op een grotere woning binnen het complex waar hij nu woont. Daarmee maakt hij gebruik van de "Doorschuifregeling" die sinds 2022 van kracht is. Bepaalde woongebouwen zijn "doorschuifcomplexen". Woningzoekenden die in een doorschuifcomplex wonen hebben voorrang als ze op een woning binnen dat woongebouw reageren. Door deze regeling kunnen huurders van een grote naar een kleinere woning verhuizen. Maar ook van een kleine naar een grotere woning of van een woning op een verdieping naar de begane grond doorschuiven.

"Ik kende de woning al en ik ben blij dat ons gezin nu meer ruimte gaat hebben. Het is goed geweest om contact te hebben met Bo-Ex, zodat we op de juiste manier konden reageren op WoningNet", aldus Mohammed.

Meer weten over de Doorschuifregeling? Zie deze uitleg over hoe het werkt.