Bo-Ex en huurders trekken samen op

Geplaatst op

"Bewoners weten wat er speelt"

Bo-Ex kent haar wooncomplexen goed, maar wie weet nou het beste hoe het is om er te wonen? Dat zijn de bewoners zelf. Zij kunnen het beste vertellen wat als eerste opgeknapt of veranderd zou moeten worden.

Dat bewoners meepraten is nóg belangrijker als er veranderingen op komst zijn. Zoals in de Weltevredenstraat en de Bataviastraat in Lombok, waar de huizen toe zijn aan een opknapbeurt. Ook als er geen grote plannen zijn, overlegt Bo-Ex met bewoners. Zoals met de bewonerscommissie van de Rietveldwoningen in Hoograven-Zuid. Daar is een proef gestart om mensen met een middeninkomen naar de wijk toe te halen. Deze mensen krijgen voorrang als ze via WoningNet op een Rietveldwoning reageren. Een voorwaarde daarbij: ze worden actief lid van de bewonerscommissie. Bo-Ex gaat door met deze proef.

Bewoners doen het samen
Bewoners die willen meepraten over hun wooncomplex en de buurt, verenigen zich in een klankbordgroep of bewonerscommissie. Een klankbordgroep is iets vrijer. Adviezen die een klankbordgroep aan Bo-Ex geeft, zijn minder formeel. "Maar ik verwacht dat we wel serieus genomen worden hoor", zegt Anne Kool, kersvers lid van een nieuwe klankbordgroep in Lombok. Een bewonerscommissie is formeler. De rechten en plichten van een bewonerscommissie zijn vastgelegd in een wet. "Als bewonerscommissie kunnen we meedenken met Bo-Ex of de aannemer. Dan vragen we: denk je ook hier of daar aan? We willen het beste voor iedereen", zegt Daniëlle Hagen (47) uit Hoograven-Zuid.

Het is heel goed dat Bo-Ex de bewoners erbij betrekt

Anne Kool (25) uit Lombok
Bo-Ex en huurders trekken samen op 1

"Ik woon nu anderhalf jaar in Lombok en voel me hier helemaal op mijn plek. Het is gezellig, met leuke oude huizen, een gemixte bevolking en leuke multicultiwinkeltjes. Bo-Ex gaat de huizen in de Weltevredenstraat en de Bataviastraat opknappen. Toen ik de oproep voor de klankbordgroep las, heb ik me aangemeld. Als bewoners weten wij het beste wat noodzakelijk is. Onze huizen lijken op elkaar en we hebben allemaal dezelfde ervaringen: het is tochtig en gehorig en de ramen beslaan. De huizen zijn verouderd en nog niet zo duurzaam.

We zitten nog helemaal aan het begin van het traject: Bo-Ex wil de woningen verbeteren. Het zou sloop en nieuwbouw kunnen worden, maar waarschijnlijk wordt het een grote renovatie. Dan nog zijn er veel mogelijkheden. Kunnen we
bijvoorbeeld tijdens de verbouwing hier blijven wonen of moeten we tijdelijk naar een andere plek? Het is heel goed dat Bo-Ex de bewoners erbij betrekt. Wij kunnen precies aangeven wat de problemen zijn en meedenken over de oplossingen.

Het is leuk om op deze manier buren te leren kennen. We zijn nu met zijn vijven in de klankbordgroep. We hebben twee overleggen gehad. De eerste keer hebben we kennisgemaakt op het Bo-Exkantoor, met Bo-Ex en de projectontwikkelaar erbij. Dat was precies tussen de lockdowns in. Ons tweede overleg was online, maar gelukkig hadden we elkaar toen al een keer gezien."

Het zou leuk zijn als meer buurtbewoners elkaar leren kennen

Daniëlle Hagen (47) uit Hoograven-Zuid

"Afgelopen zomer ben ik hier komen wonen met mijn dochters. Ik ben heel blij dat ik een huurwoning heb gekregen dankzij de proef in Hoograven om ook mensen toe te laten met een hoger inkomen. Een voorwaarde was wel dat ik lid werd van de bewonerscommissie. Dat klinkt eigenlijk veel te zwaar, want ik vind het juist fijn om lid te zijn, dan weet je snel wat er speelt. We bespreken onderwerpen als afval op straat en onderhoud aan de flats. Problemen proberen we zelf op te lossen en anders melden we het bij Bo-Ex.

Onze buurtbewoners houden we op de hoogte via een nieuwsbrief. Daarin kaarten we bijvoorbeeld het afval op straat aan. We zetten er ook het nummer van de gemeente bij, dat je kunt bellen als de containers vol zijn. Er staat ook een mailadres in van de bewonerscommissie, zodat mensen ons makkelijk kunnen benaderen. Bo-Ex is denk ik wel blij met ons: als veel bewoners hetzelfde melden, kunnen we dat bundelen en in één keer doorgeven.

In Hoograven hebben mensen weinig contact met elkaar. Dat vind ik jammer. Er wordt al wel iets aan gedaan, zoals de gemeenschappelijke moestuin bij de Rijnesteinhof. Dat is echt een succes. Als corona voorbij is, kunnen we misschien
een straatfeest organiseren. Het zou leuk zijn als meer buurtbewoners elkaar leren kennen."

Bo-Ex en huurders trekken samen op 2

Deel dit Verhaal

Overig nieuws

Interview met bewoonster Hannie

Bewoonster Hannie vertelt graag en enthousiast over wonen op de Brandenburch- /Dommeringdreef. "Inmiddels woon ik alweer 6 jaar met veel plezier in dit complex. Het is hier heel prettig wonen. Hiervoor heb ik 40 jaar in Almere Haven gewoond. Maar ik voelde me meteen thuis in Utrecht en in dit complex."

Interview met bewoners Pieter en Maria

Al ruim tien jaar wonen Pieter en zijn vrouw Maria (beide 73 jaar) nu in het complex aan de Hof van Transwijk. Al is het een seniorencomplex, oud voelen zij zich zeker niet! Ze zijn nog heel actief, passen regelmatig op de 4 kleinkinderen en reizen nog graag en veel.

Interview met bewoners Elly en Gé

"Wij wonen nu zo’n tien jaar in het complex aan de Brandenburch- /Dommeringdreef. Destijds was het echt een seniorencomplex, dat sprak ons erg aan." Intussen wonen er ook wat jongere mensen, maar het merendeel is toch wel 55+. Elly en Gé wonen op de eerste verdieping van het complex en hebben vrij uitzicht op een groenstrook.