Interview met bewoonster Hannie

Bewoonster Hannie vertelt graag en enthousiast over wonen op de Brandenburch- /Dommeringdreef. "Inmiddels woon ik alweer 6 jaar met veel plezier in dit complex. Het is hier heel prettig wonen. Hiervoor heb ik 40 jaar in Almere Haven gewoond. Maar ik voelde me meteen thuis in Utrecht en in dit complex."

Interview met bewoners Pieter en Maria

Al ruim tien jaar wonen Pieter en zijn vrouw Maria (beide 73 jaar) nu in het complex aan de Hof van Transwijk. Al is het een seniorencomplex, oud voelen zij zich zeker niet! Ze zijn nog heel actief, passen regelmatig op de 4 kleinkinderen en reizen nog graag en veel.

Interview met bewoners Elly en Gé

"Wij wonen nu zo’n tien jaar in het complex aan de Brandenburch- /Dommeringdreef. Destijds was het echt een seniorencomplex, dat sprak ons erg aan." Intussen wonen er ook wat jongere mensen, maar het merendeel is toch wel 55+. Elly en Gé wonen op de eerste verdieping van het complex en hebben vrij uitzicht op een groenstrook.

"Ik hoef bijna nooit meer de verwarming aan"

Marijke van Rijnsoever (74) woont al 35 jaar met veel plezier aan de Henriëttedreef in Overvecht. Sinds een flinke renovatie is haar flat de eerste energieleverende hoogbouwflat van Europa. "Onze woonlasten zijn flink gedaald."

"Groen maakt de wereld een beetje beter"

Coen Mobach is graag bezig om zijn wijk Kanaleneiland groener te maken. En in zijn enthousiasme neemt hij ook zijn buurtgenoten mee. "Tuinieren werkt aanstekelijk."

Een passende woning met hulp van de seniorenmakelaar

‘Ik had ‘t eerder moeten doen!’, zegt Ria Wilderom. Ze verhuisde in oktober 2021 naar een appartement en liet een grote eengezinswoning, met een flinke tuin achter. Een plek waar ze maar liefst 46 jaar heeft gewoond. Inmiddels woont er een gezin met 3 kinderen. Dit gezin liet ook weer een woning achter voor andere woningzoekenden.

Aardgasvrij Utrecht, de zorgen van een huurder

Ineke van Es woont al zo'n 50 jaar in een Bo-Ex-woning aan de Zambesidreef in Overvecht-Noord. De stad Utrecht streeft ernaar dat die wijk als eerste aardgasvrij zal zijn in 2030.

Creatieve broedplaats in een oude meisjesschool

Een van de bijzondere panden die Bo-Ex verhuurt, is de ruim honderd jaar oude Geerteschool. Beeldend kunstenaar Nel Pak huurt er een atelier, filmmaker Yaron woont er. "Ik vind het hier een paradijsje."

Een enthousiaste verbinder

"Als je je buren wilt leren kennen, is het slim om contact te zoeken. Toen ik hier kwam wonen, nodigde ik iedereen in het complex uit voor een borrel en een hapje." Truus van Alfen keerde twee jaar geleden terug op de plek waar ze haar kindertijd doorbracht: de Vrouwjuttenstraat.

Samen in de stad

Panden van Bo-Ex zijn er niet alleen om in te wonen. Ook maatschappelijke organisaties vinden er een plek. Deze organisaties zijn belangrijk voor de wijk: reden voor Bo-Ex om ze een plek te bieden voor een bescheiden huurprijs.

Bo-Ex en huurders trekken samen op

Bo-Ex kent haar wooncomplexen goed, maar wie weet nou het beste hoe het is om er te wonen? Dat zijn de bewoners zelf. Zij kunnen het beste vertellen wat als eerste opgeknapt of veranderd zou moeten worden.

Gijs helpt graag een handje

Hij is handig en vindt het heerlijk om bezig te zijn. Daarom helpt Gijs Noorlander (67) met plezier zijn buren als ze een klusje hebben.

"Als je niks meldt, dan gebeurt er ook niks"

Je ziet ze al een tijdje in Overvecht: de duo's met Bo-Ex-jassen aan. Het zijn de buurtambassadeurs. Ze lopen een ronde door de straten en trappenhuizen. Waarom doen zij dat?

Huurders blij met zonnepanelen (video)

Wij hebben 1.000 huurders blij kunnen maken met zonnepanelen op hun sociale huurwoningen. Bo-Ex betaalt de zonnepanelen en zorgt voor de installatie en het onderhoud. De bewoner betaalt een kleine bijdrage en profiteert van lagere energielasten.

Jongeren op de woningmarkt

Bo-Ex vindt het belangrijk dat ook jongeren in Utrecht een woning kunnen vinden die bij hen past en die ze kunnen betalen. Zoals Mayke en haar vriend David die in Utrecht een iets grotere woning zoeken. "Het hoeft geen paleis Het Loo te zijn. Maar iets voor mij en mijn vriend dat net iets groter is dan één woon- en één slaapkamer, zou wel heel fijn zijn."

Helpende handen in Overvecht

Als u in Overvecht woont, kent u ze misschien al: de Zorgzusters. Kent u ze nog niet? Dan is het hoog tijd voor een kennismaking.

Voor hulp moet je bij Willem zijn

Laten we een beetje naar elkaar omkijken, zegt Willem Jansen (65). Want iets doen voor een ander geeft een goed gevoel.

Hier kunnen we samen oud worden

Woonzorgcomplex Parc Transwijk is een mix van zorgwoningen en sociale huurwoningen. Hennie Lammers is een van de Bo-Ex-huurders, samen met zijn partner Adriana. En dat bevalt hen prima, vertelt Hennie. Totdat corona kwam.

Mevrouw Diallo knapte haar tuin op, samen met Bo-Ex

De tuin van mevrouw Dialllo stond vol met onkruid. Nu is hij keurig bestraat met een plantvak. Sociaal buurtbeheerder Abdellah Ben Jeddi heeft haar gemotiveerd om de tuin aan te pakken. 'Hij wees me de weg.'

Meer groen in Lombok

In Lombok-Oost leeft bij veel bewoners de sterke wens om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Om de buurt groener en schoner te maken, heeft een aantal bewoners Groengroep 507 opgericht.

De aanpakkers van Hoograven

In elke wijk wonen mensen met talent. Zo ook in Hoograven. Inmiddels is daar een grote groep vrijwilligers uit ontstaan die zich inzet voor de wijk.

Goedemorgen buurvrouw. Zin in koffie?

''Goedemorgen buurvrouw. Zin in koffie?" Om haar nieuwe buren te leren kennen, organiseerde Remke een ‘burenbakkie’. Terwijl ze samen koffie en warme chocomel dronken, kletste iedereen gezellig met elkaar.

Gevlucht. En dan woon je ineens in Utrecht

Hij moest alles achterlaten toen hij uit Syrië naar Nederland vluchtte. Hoe is het om in een vreemd land opnieuw te beginnen? Ali Taifour (30): "Nederland is geweldig, maar ik mis Syrië wel."

De klussendienst aan de Gloriantdreef

Leo (56) is een handige vent. Hij was voorheen loodgieter en start binnenkort bij een technische dienst. Hij helpt de andere bewoners van de Gloriantdreef graag met kleine klusjes, zoals een lekkende sifon, iets ontstoppen of het aansluiten van een wasmachine. Een initiatief dat Bo-Ex toejuicht. Daarom krijgt Leo van Bo-Ex het gereedschap en de materialen. De bewoner die hij helpt, betaalt niets.

"Zonder deze proef woonde ik nog steeds bij mijn ouders"

Een woning in Utrecht vinden is niet gemakkelijk. Zeker niet voor mensen met een middeninkomen. Zij verdienen te veel voor sociale huur, maar te weinig voor particuliere huur. Bo-Ex verhuurt nu toch een paar woningen aan mensen met een middeninkomen, als proef.

Een huurder in het zonnetje gezet

Daar staat Alex. In zijn gloednieuwe FC Utrecht shirt. Sociaal buurtbeheerder Abdellah nam hem mee op pad als dank voor al zijn harde werk in de buurt.

''Het is rustiger op straat''

Een bekend fenomeen: jongeren die op straat zorgen voor overlast. Jongerenwerkers van Jongerenwerk Utrecht spreken de groepjes aan op straat. Daarbij krijgen ze hulp van jongvolwassenen uit de wijk. Een aanpak die werkt.

Buurtambassadeurs: "Wij zijn de ogen en oren in de straat"

Even voorstellen: de buurtambassadeurs van de Louis Armstronglaan in Leidsche Rijn. Ze letten op de veiligheid, de staat van het complex en maken een praatje met de bewoners. Drie van de zes vertellen meer over dit vrijwilligerswerk.

"Goed voor mijn portemonnee én het klimaat"

Over de oplopende energiekosten maakt Paul van der Linden zich best zorgen. Daarom is hij blij met de zes zonnepanelen op het dak. "Het liefst zou ik er nog vier bij willen."

Een halve eeuw huren bij Bo-Ex

Voor geen goud willen ze er weg. Want nergens zit je zo lekker luxe en ruim als in hun flat aan de Henriëttedreef. Truus, Alie, Té, Bruin en Jan wonen er bijna vijftig jaar.

Wooncrisis in beeld, met een goede afloop

Mohammed Barnichi was twee jaar geleden heel blij: zijn vrouw en dochter van zeventien kwamen voorgoed in Nederland wonen! Het gezin was weer compleet. Maar het éénkamerappartement aan de Henriëttedreef in Overvecht, waar hijzelf al 22 jaar woont, is wel erg klein voor een heel gezin. En doorschuiven naar een grotere woning bleek nog niet zo gemakkelijk.

Wonen in een woongroep, hoe bevalt dat?

De Antoniushof is een bekende plek voor veel Utrechters. Het monumentale pand staat aan de Prins Hendriklaan, op de doorgaande route tussen het centrum en de Uithof. Van 1910 tot 1984 was het een ziekenhuis, nu zijn het huurwoningen. Er wonen ook twee woongroepen. De bewoners openen hun deuren en laten zien hoe mooi de Antoniushof vanbinnen is.

Hoe samen de tuin onderhouden bewoners verbindt (video)

De bewoners van het wooncomplex aan de Kruisstraat onderhouden samen hun binnentuin. Bewoonster Hiske: "Je maakt een praatje en bent even met elkaar. Zo doet ieder naar vermogen zijn ding." Bekijk hoe een tuin in zelfbeheer bewoners met elkaar verbindt.

Willem gaat graag aan de slag in de tuin (video)

Willem is graag bezig in de binnentuin van het seniorencomplex aan de Amstelstraat. Tuinieren is altijd zijn hobby geweest. Regelmatig schoffelt en sproeit hij in de tuin en maakt hij een babbeltje met de buren. "Als ik hier bezig ben, dan ben ik op mijn gemak".

Huismeester Arjen vertelt over zijn werk (video)

Onze huismeester Arjen den Boer vertelt over zijn werk in het wooncomplex aan de Dommeringdreef en Brandenburchdreef: "Het betekent eigenlijk puur dat ik er ben voor de bewoners".

Een duurzame woning door gevelisolatie (video)

Huurder Roelien zocht een duurzame oplossing om haar woning energiezuiniger te maken. Daarom zijn we gestart met een test met innovatieve gevelisolatie. "Laat mij maar een proefwoning zijn, waar iedereen kan zien wat er mogelijk is."

Nu kunnen we weer genieten van onze binnentuin

De bewoners van het Gerrit Rietveldhof en de Gabriël Metsustraat kunnen weer genieten van hun gezamenlijke binnentuin. Ze kwamen zelf met ideeën om de tuin opnieuw in te richten.

Welkom in de Doorgeefwinkel. Kopje koffie?

Op Kanaleneiland opende afgelopen voorjaar de Doorgeefwinkel. U kunt er snuffelen en maximaal drie spullen per maand uitzoeken. Of een kopje koffie drinken. De winkel is namelijk vooral een ontmoetingsplek.

Wat gebeurt er toch achter al die voordeuren?

Zouden anderen de weg langs de speeltuin ook zo gevaarlijk vinden? Zal ik iets zeggen over de viezigheid in het trappenhuis? Bij wie moet ik zijn voor het snoeien van de takken? Het project Straatwijs maakt wensen bespreekbaar en helpt bewoners op weg om samen hun buurt beter te maken. Hieronder leest u de verhalen van bewoners uit Overvecht om te kijken wat Straatwijs daar betekent.

De U-pas goed besteed

Daar rijdt Pedro op zijn nieuwe fiets door Hoograven. Zijn vader Evert kocht de fiets voor hem met de U-pas.