"Als je niks meldt, dan gebeurt er ook niks"

Geplaatst op

Je ziet ze al een tijdje in Overvecht: de duo's met Bo-Ex-jassen aan. Het zijn de buurtambassadeurs. Ze lopen een ronde door de straten en trappenhuizen. Waarom doen zij dat?

Gerhilde van der Meijden woont al sinds 1980 in Overvecht en is sinds begin 2020 buurtambassadeur. In haar buurt – Zambesidreef, Ossewagendreef, Nataldreef en Oranjerivierdreef (ZONOR) – is het idee begonnen. Nu helpt ze een nieuw team op weg in de buurt een stukje verderop, bij de Kwango-, Zebra- en Gambiadreef (KwaZeGa). Daar is Pim van Wegen pas komen wonen. Hij is meteen ook begonnen als buurtambassadeur.

Het is de bedoeling dat buurtbewoners jullie aanspreken. Gebeurt dat ook?

Pim: "Bij mij is dat pas één keer gebeurd."
Gerhilde: "In mijn eigen buurt word ik vaak aangesproken. In de buurt van Pim zijn de buurtambassadeurs iets nieuws. Daar word ik ook wel eens aangesproken, maar meestal met de vraag: 'wat doen jullie?' Ze zien onze jas, maar weten nog niet precies waarom we rondlopen."

Goede vraag van die mensen. En? Wat doen jullie?

Gerhilde: "We letten op. We kijken in de straten en in de trappenhuizen of er geen rommel ligt. We letten op of buren goed met elkaar kunnen opschieten. Als we zien dat een brievenbus vol is, bellen we aan. Misschien is de bewoner ziek of zelfs overleden. Dat is in een andere wijk al eens voorgekomen. We bellen ook aan als er spullen in de gang staan. Mensen denken vaak dat dat niet zo erg is. Dan leggen we uit dat het gevaarlijk is, bijvoorbeeld als er brand uitbreekt."
Pim: "We zijn er voor de mensen. Als er iets in het portiek kapot of vies is, kunnen ze dat tegen ons zeggen. Wij melden het dan bij Bo-Ex. We hopen dat steeds meer bewoners naar ons toe zullen komen als we onze ronde maken."

Zien jullie al verbeteringen?

Gerhilde: "Zeker. Als we een melding maken van afval, dan komt de gemeente het snel ophalen."
Pim: "Wanneer er eenmaal rommel op straat ligt, komt er snel iets bij. Mensen denken dan: er staan toch al een paar zakken, dus dan zet ik die van mij er maar naast. Zo werkt menselijk gedrag nu eenmaal."

buurtambassadeurs-in-overvecht 1buurtambassadeurs-in-overvecht 2
Waarderen de buurtbewoners jullie werk?

Gerhilde: "Soms zeggen de mensen: jullie lopen hier wel, maar we zien niet dat de problemen worden opgelost. In een straat lagen steeds een heleboel omgevallen fietsen. Er waren te weinig fietsenrekken. Toen hebben we de gemeente gevraagd om een extra fietsenrek. Dat is er gekomen, maar we hebben er wel maanden op moeten wachten. Dat snappen de mensen niet en dat vinden wij natuurlijk ook niet leuk."
Pim: "Maar als je niks meldt, dan gebeurt er ook niks. Al zou maar één van de tien meldingen worden opgelost, dan nog heeft het zin. Stap voor stap maken we de wijk beter."

Vroeger zei ik: 'Ik wil nooit in Overvecht wonen.' Nu zeg ik: "Ik heb leuke buren en een mooi uitzicht. Wat wil ik nog meer?

Gerhilde van der Meijden, buurtambassadeur in Overvecht
buurtambassadeurs-in-overvecht 3
Hoe kunnen de buurtbewoners helpen?

Gerhilde: "Vooral met kleine dingen, zoals de eigen brievenbus regelmatig legen, geen afval naast de containers zetten en geen spullen in het trappenhuis achterlaten."
Pim: "En ons aanspreken, daar zijn we voor. We zien veel, maar niet alles."
Gerhilde: "Laatst vertelde een man ons dat de lamp in het portiek kapot was. Een bewoner die kleine reparaties uitvoert, heeft die lamp toen meteen vervangen. Het is fijn als we dit soort kleine dingen samen kunnen oplossen, dan hoeven we niet alles bij de buurtbeheerder te melden."

Willen jullie nog iets vertellen?

Gerhilde: "We kunnen wel een paar extra buurtambassadeurs gebruiken. Doe maar een oproepje!"

Al zou maar één van de tien meldingen worden opgelost, dan nog heeft het zin. Stap voor stap maken we de wijk beter.

Pim van Wegen, buurtambassadeur in Overvecht
En dan?

Gerhilde: "Dan mogen de mensen een keer met ons meelopen. Door het zelf te doen, ervaar je het beste hoe het is."
Pim: "En een extra paar ogen kan echt heel veel uitmaken."

Hoe is het om buurtambassadeur te zijn?

Pim: "Ik loop pas een paar maanden mee, maar ik ben er al helemaal aan gewend. Vanmiddag ga ik weer: lekker even naar buiten. Zeker nu we vanwege corona zoveel thuis moeten blijven, is het heerlijk om er even op uit te gaan. Ik vind het leuk om te gaan kijken of iets, wat we eerder hebben gemeld, misschien al is opgelost. Ondertussen leer ik de buurt en de mensen beter kennen, zoals de andere buurtambassadeurs en de bewoners die ik regelmatig tegenkom op straat. Ik hoop dat we echt kunnen helpen de buurt netter te maken."

Wilt u een keer meelopen?

Wilt u zich ook inzetten voor een schonere en veiligere buurt? Loop dan een keer een proefronde mee met de buurtambassadeurs. Via klantenservice@boex.nl kunt u zich aanmelden. In het onderwerp van uw mail kunt u zetten: meelopen met de buurtambassadeurs.

buurtambassadeurs-in-overvecht 4

Deel dit Verhaal

Overig nieuws

Interview met bewoonster Hannie

Bewoonster Hannie vertelt graag en enthousiast over wonen op de Brandenburch- /Dommeringdreef. "Inmiddels woon ik alweer 6 jaar met veel plezier in dit complex. Het is hier heel prettig wonen. Hiervoor heb ik 40 jaar in Almere Haven gewoond. Maar ik voelde me meteen thuis in Utrecht en in dit complex."

Interview met bewoners Pieter en Maria

Al ruim tien jaar wonen Pieter en zijn vrouw Maria (beide 73 jaar) nu in het complex aan de Hof van Transwijk. Al is het een seniorencomplex, oud voelen zij zich zeker niet! Ze zijn nog heel actief, passen regelmatig op de 4 kleinkinderen en reizen nog graag en veel.

Interview met bewoners Elly en Gé

"Wij wonen nu zo’n tien jaar in het complex aan de Brandenburch- /Dommeringdreef. Destijds was het echt een seniorencomplex, dat sprak ons erg aan." Intussen wonen er ook wat jongere mensen, maar het merendeel is toch wel 55+. Elly en Gé wonen op de eerste verdieping van het complex en hebben vrij uitzicht op een groenstrook.