"Groen maakt de wereld een beetje beter"

Geplaatst op

Coen Mobach is graag bezig om zijn wijk Kanaleneiland groener te maken. En in zijn enthousiasme neemt hij ook zijn buurtgenoten mee. "Tuinieren werkt aanstekelijk."

"Even dat zwerfafval weghalen", zegt Coen Mobach. Hij stapt de tuin voor zijn huis in en verwijdert een plastic zak. "Dit was eerst een grasveld op stoepniveau, maar er parkeerden steeds auto's op deze plek", legt hij uit. "Daarom vroeg ik de gemeente of we er een gezamenlijke tuin van mochten maken. Dat staat vriendelijk én het groen werkt goed tegen hittestress. Samen met een aantal buren uit mijn trappenhuis adopteerde ik dit stukje grond."

De groep maakte zelf een tuinontwerp, met fruitbomen, seringen, vlinderstruiken, forsythia, lavendel, helleborussen en brem. De tuin is het hele jaar mooi. In de winter bloeien de helleborussen. De fruitbomen geven bloesem in het voorjaar en fruit in het najaar. 's Zomers bloeien seringen, vlinderstruiken en hortensia volop.

Negen tot tien keer per jaar zijn ze er samen in bezig: snoeien, onkruid wieden en wat nog meer nodig is. "Voorbijgangers spreken ons dan vaak aan. Ons plan werkte aanstekelijk: meer mensen in de straat gingen een tuin adopteren."

Coen en zijn buren adopteerden een grasveld op de stoep.

Het werkte aanstekelijk: meer mensen in de straat gingen een tuin adopteren.

Groen maakt de wereld een beetje beter_2
Groen maakt de wereld een beetje beter_3

Energielabel A++
Geboren en getogen Utrechter Coen woont sinds 2005 in een tweekamerflat aan de Alexander de Grotelaan. Hiervoor woonde hij in Hoograven en Lunetten. Hij voelt zich thuis in Kanaleneiland met zijn mix van nationaliteiten, oud en jong door elkaar. "De wijk is natuurlijk bekend, berucht en beroemd. De media noemen het vaak een probleemwijk. Maar ik zie het hier langzaam ten goede veranderen. De gemeente steekt geld in nieuwbouwkoopwoningen, waardoor er ook andere bevolkingsgroepen naar Kanaleneiland komen. Wel zijn er nog verschillende flats met energielabel G, dus die moeten hoognodig worden gerenoveerd." Zijn eigen flat is twee jaar geleden door Bo-Ex gerenoveerd en heeft nu label A++. "We hebben nu zonnepanelen, een ventilatiewarmtepomp, HR++ glas, spouwmuurisolatie en nieuwe gevels. Het woont nu veel comfortabeler."

Daarnaast legde de gemeente in Coens straat speeltuinen en moestuintjes aan voor de kinderen. Dat draagt bij aan de saamhorigheid en een prettige leefomgeving.

Tegelwippen
Coens motivatie is: de wereld een beetje beter maken. "Dat kreeg ik van huis uit mee en het geeft me een goed gevoel." Hij doet veel vrijwilligerswerk. Ook is hij welzijnsmedewerker en coördinator van het Wijk Informatie Punt Kanaleneiland en het buurtnetwerk. En Coen werkt (betaald) als energiecoach voor de Energiebox. Maar vooral heeft hij een groen hart. Hij is actief lid van de website buurtnatuur030.nl, een platform dat de Utrechtse buurten groener wil maken. Hier post hij regelmatig data van groenevenementen in de wijk. Ook startte hij de WhatsAppgroep 'groene vingers' waar steeds meer wijkbewoners zich bij aansluiten. Hierin maken bewoners elkaar enthousiast om de wijk groener te maken. "Dat kan door plantjes in boomspiegels te zetten, geveltuintjes te maken en tegels te wippen en deze te verruilen voor groen. Regelmatig organiseren we in de buurt een groenmarkt waarbij we plantjes ruilen, tips uitwisselen en ideeën opdoen."

Groene oase
Vlak bij Coens huis is afgelopen winter de Alexandertuin aangelegd. "Dit was een lelijk betonnen plein tussen een aantal flats", wijst hij. "Een vergeten, onveilige plek met hangjongeren en zwerfafval. Een plek waar je na zonsondergang niet durfde te zijn. Het leek me een goed idee om ook daar een groene oase van te maken."

Groen maakt de wereld een beetje beter_4

Samen met andere buurtbewoners, woningcorporatie Bo-Ex en mensen van het Wijkbureau Zuidwest maakte Coen het ontwerp. Met speelse ronde lijnen voor de paden, veel plek voor gras, picknicktafels en moestuintjes voor de buurtkinderen. Afgelopen winter werd de tuin aangelegd door een hoveniersbedrijf. Dit is gefinancierd in een samenwerking tussen de gemeente, vanuit de Buurtagenda, en Bo-Ex, de eigenaar van het voormalig besteende plein.

Coens motivatie is de wereld een beetje beter maken.

Dat kreeg ik van huis uit mee en het geeft mee een goed gevoel.

Groen maakt de wereld een beetje beter_5

Leeftuin
Op 12 april 2024 is de Alexandertuin geopend. Het resultaat is iets om trots op te zijn, vindt Coen. "Met een groep wijkbewoners gaan we de tuin bijhouden." De Alexandertuin moet een plek worden voor iedereen, een echte leeftuin. Op de picknickbanken kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten. Maar Coen denkt ook aan evenementen voor andere Utrechters. "Er is een zomereditie van het festival Gluren bij de Buren. Daarbij stel je je tuin open voor amateurpodiumkunstenaars. Dat zou prima in de Alexandertuin kunnen."

Hij hoopt dat meer Utrechters het plan krijgen om een tuin te maken op bestrate pleintjes in de stad. "Meer groen staat vriendelijker, er komen vogels en insecten op af en regenwater wordt beter afgevoerd. Ik denk ook dat mensen minder snel zwerfafval achterlaten in een mooi aangelegde tuin. Verder is iedereen is van harte welkom om mee te helpen in de Alexandertuin."

Wilt u meehelpen?
Meld u dan aan via de klantenservice van Bo-Ex.

Contactgegevens klantenservice

Deel dit Verhaal

Overig nieuws

Interview met bewoonster Hannie

Bewoonster Hannie vertelt graag en enthousiast over wonen op de Brandenburch- /Dommeringdreef. "Inmiddels woon ik alweer 6 jaar met veel plezier in dit complex. Het is hier heel prettig wonen. Hiervoor heb ik 40 jaar in Almere Haven gewoond. Maar ik voelde me meteen thuis in Utrecht en in dit complex."

Interview met bewoners Pieter en Maria

Al ruim tien jaar wonen Pieter en zijn vrouw Maria (beide 73 jaar) nu in het complex aan de Hof van Transwijk. Al is het een seniorencomplex, oud voelen zij zich zeker niet! Ze zijn nog heel actief, passen regelmatig op de 4 kleinkinderen en reizen nog graag en veel.

Interview met bewoners Elly en Gé

"Wij wonen nu zo’n tien jaar in het complex aan de Brandenburch- /Dommeringdreef. Destijds was het echt een seniorencomplex, dat sprak ons erg aan." Intussen wonen er ook wat jongere mensen, maar het merendeel is toch wel 55+. Elly en Gé wonen op de eerste verdieping van het complex en hebben vrij uitzicht op een groenstrook.