De aanpakkers van Hoograven

Geplaatst op

In elke wijk wonen mensen met talent. Zo ook in Hoograven. Inmiddels is daar een grote groep vrijwilligers uit ontstaan die zich inzet voor de wijk.

Samen met partners en bewoners werkt Bo-Ex aan een wijk die schoon, heel en veilig is. Maar dat is slechts de basis. Er wordt ook gekeken wat een wijk nog meer nodig heeft. Dat kan steun zijn op het gebied van zorg en begeleiding. Ook eenzaamheid onder ouderen is een probleem. De buurtbeheerders van Bo-Ex staan dicht bij de mensen en zien wat een wijk nodig heeft. "We organiseren portiekgesprekken en bezoeken mensen met problemen. Dan vraag ik wat ik voor iemand kan betekenen. We proberen een vangnet te zijn", zegt sociaal buurtbeheerder Abdellah ben Jeddi. De buurtinitiatieven van vrijwilligers zorgen ervoor dat een wijk een leukere wijk wordt om te wonen. "Het is zo goed voor een wijk als mensen elkaar kennen en samen werken aan een doel. Dat zorgt ervoor dat mensen zich prettig voelen in hun wijk."

Julie Pol, coördinator van de moestuin

"Alles wat rijp is, mogen buurtbewoners plukken en meenemen naar huis"

De bewoners zijn pas dit voorjaar met de moestuin gestart, en nu staat de tuin al vol tomaten, aardbeien, paprika's, maïs en pompoenen. De uien, bieten, courgette, sla, spinazie en kruiden zijn al geoogst. "We waren iets te laat begonnen, maar veel planten hebben het toch goed gedaan," vertelt Julie Pol, een van de initiatiefnemers. "Via de gemeente hebben we subsidie gekregen. Van dat bedrag hebben we een waterpomp, zaden en plantjes betaald. De pijp van de waterpomp zit wel 12 meter diep! Bo-Ex heeft geholpen met het hek en de bestrating van de paden."

Het kernteam bestaat uit 5 gezinnen. Inmiddels zijn er al 12 vrijwilligers – vaak hele gezinnen – bijgekomen. "De tuin is een ontmoetingsplaats geworden voor de buurt. Vooral in de middag komen veel kinderen helpen. Alles wat rijp is, mogen ze plukken en meenemen naar huis." Karin Buitenkamp, ook lid van het kernteam, is net bij Abdellah geweest en heeft goed nieuws. Ze wijst naar een grasveld iets verderop: "Ik heb net gehoord dat we subsidie krijgen om daar ook een moestuin van te maken!"

De aanpakkers van Hoograven_2
Peter van Berkel, straatcontactpersoon

"Er hangt geen briefje aan hè van wie het is"

Peter van Berkel van de Rijnesteinhof gaat nooit gewoon even boodschappen doen of gewoon even de hond uitlaten. Nee, hij doet dat altijd met zijn ogen en oren wagenwijd open. Want hij is straatcontactpersoon, en dat betekent dat je alles in de buurt goed in de gaten houdt.

De aanpakkers van Hoograven_3-min

"Ik laat elke avond mijn honden uit. Als ik zwerfvuil zie, ga ik daarna terug met mijn prikstok en afvalzak om het op te ruimen. Bij de speelplaats zijn de prullenbakken vaak vol. Dan breng ik het naar de container bij de Duurstedelaan. Als ik afval zie, maak ik een foto en app ik de gemeente. Ik kom koelkasten tegen en hele bankstellen. Er hangt dan geen briefje aan hè van wie het is. Anders zou ik de mensen erop aanspreken, want ze kunnen ook zelf de gemeente bellen."

Het is leuk werk, vindt Peter. "Ik doe het nu ruim twee jaar, sinds Abdellah hier buurtbeheerder is. Die zit overal goed bovenop en wil de wijk schoonhouden. Hoograven heeft veel overlast van ratten, dus dan is het extra belangrijk om afval snel op te ruimen."

Soufiane, vrijwilliger voor Jongerenwerk Utrecht

"We kennen alle jongeren hier en zij kennen ons"

Twee keer per week loopt Soufiane (23) met andere vrijwilligers en een jongerenwerker van Jongerenwerk Utrecht (JoU) een ronde door Hoograven. Hij is net als de andere vrijwilligers opgegroeid in Hoograven. "We wonen er. We kennen alle jongeren hier en zij kennen ons. Als we de straat op gaan, komen we ze tegen en maken we een praatje. Voor de gezelligheid, maar ook om ze aan te spreken als ze bijvoorbeeld lawaai maken of rotzooi achterlaten op straat. Laatst zat er een groepje jongens op een schoolplein, terwijl daar een bord stond met verboden toegang. Toen heb ik ze erop gewezen dat ze de wet overtraden en dat ze een boete konden krijgen als de politie langs zou komen. Dat hielp, ze vertrokken. Het werkt goed omdat er over en weer respect is."

De aanpakkers van Hoograven_4

Soufiane vindt leuk om de wijkrondes te maken. "Ik herken mezelf in die jongeren. Op die leeftijd haalde ik ook weleens wat kattenkwaad uit. Nu niet meer, ik heb een voorbeeldfunctie. Het is leuk om met die jongeren te praten. En het werkt. De wijk is een stuk rustiger."

Deel dit Verhaal

Overig nieuws

Interview met bewoonster Hannie

Bewoonster Hannie vertelt graag en enthousiast over wonen op de Brandenburch- /Dommeringdreef. "Inmiddels woon ik alweer 6 jaar met veel plezier in dit complex. Het is hier heel prettig wonen. Hiervoor heb ik 40 jaar in Almere Haven gewoond. Maar ik voelde me meteen thuis in Utrecht en in dit complex."

Interview met bewoners Pieter en Maria

Al ruim tien jaar wonen Pieter en zijn vrouw Maria (beide 73 jaar) nu in het complex aan de Hof van Transwijk. Al is het een seniorencomplex, oud voelen zij zich zeker niet! Ze zijn nog heel actief, passen regelmatig op de 4 kleinkinderen en reizen nog graag en veel.

Interview met bewoners Elly en Gé

"Wij wonen nu zo’n tien jaar in het complex aan de Brandenburch- /Dommeringdreef. Destijds was het echt een seniorencomplex, dat sprak ons erg aan." Intussen wonen er ook wat jongere mensen, maar het merendeel is toch wel 55+. Elly en Gé wonen op de eerste verdieping van het complex en hebben vrij uitzicht op een groenstrook.