Goedemorgen buurvrouw. Zin in koffie?

Geplaatst op

Om haar nieuwe buren te leren kennen, organiseerde Remke Spijkers een ‘burenbakkie’. Terwijl ze samen koffie en warme chocomel dronken, kletste iedereen gezellig met elkaar.

Sinds juli 2017 woont Remke Spijkers op de Meerkoethof in Utrecht: een appartementencomplex met 15 woningen. "Met mijn huis was ik meteen heel blij. Maar ik wilde ook graag mijn buren leren kennen. Als ik op de gang af en toe een praatje kan maken, voel ik me veiliger en meer op mijn gemak." Ze besloot bij haar thuis een ‘burenbakkie’ te organiseren: samen koffiedrinken om kennis te maken. Op de uitnodiging die ze in de brievenbussen gooide, kwamen niet veel reacties. "Vervolgens belde ik aan bij buren van wie ik niets had gehoord om alvast even een hand te geven. Toen beloofden veel van hen te komen. Want ook de mensen die er langer woonden, kenden elkaar nauwelijks. In 35 jaar tijd was nog nooit zoiets georganiseerd."

Remke Spijker, bewoner Meerkoethof

"Als ik op de gang af en toe een praatje kan maken,

voel ik me veiliger en meer op mijn gemak."

Ketting
Een mooi initiatief van Remke, vindt Wilma de Buck van Utrecht in Dialoog. "Door met je buren in gesprek te gaan, voel je je meer verbonden met elkaar. Als je meer over de ander weet, begrijp je hem of haar ook beter. En je kunt elkaar makkelijker aanspreken als er iets is." Tijdens het burenbakkie kwamen van de 15 buren bij Remke langs. Om het ijs te breken, kreeg iedereen een medaille om waar Remke de naam en het huisnummer op had geschreven.

handen-schudden-in-het-complex 2

"Ik zorgde voor koffie, thee en warme chocomel. Verschillende buren hadden iets lekkers meegenomen. Best spannend vond ik het, maar het liep eigenlijk vanzelf. Iedereen kletste met elkaar."

Eerst oefenen
Contact maken is soms best lastig, zeker als je met verschillende culturen in een gebouw woont, weet Wilma de Buck. "Probeer oprecht nieuwsgierig naar elkaar te zijn. Maak eerst contact en stel open vragen op een prettige manier, zonder te oordelen.
Begin bijvoorbeeld met: ‘Mag ik je iets vragen?’" Vind je het spannend om zomaar met buren in gesprek te gaan, oefen dan eens op bekenden. "Wat is voor die ander een fijne manier om aangesproken te worden? Sommige mensen vinden contact maken lastig. Probeer het bespreekbaar te maken: wil je meedoen, wat vind je prettig in burencontact?"

Wilma Buck, Utrecht in Dialoog

"Door met je buren in gesprek te gaan, voel je je meer verbonden met elkaar. Als je meer over de ander weet, begrijp je hem of haar ook beter."

Burensoepie
"Het was echt fijn om mijn buren beter te leren kennen", zegt Remke. "Een half jaar later organiseerde ik een ‘burensoepie’, waarvoor ik een flinke pan soep had gemaakt. Toen kwamen er 12 mensen. Ook de schuchtere buurman die had gezegd: ‘Dat is niks voor mij, maar ik wens jullie veel plezier.’ Dat was echt een leuke verrassing." De sfeer in het gebouw is verbeterd, merkt ze. "Mensen kennen elkaars naam en maken makkelijker een praatje. Bovendien kun je samen een vuist maken als er iets is, bijvoorbeeld overlast in de wijk. Samen sta je sterker." Remke krijgt elke keer enthousiaste reacties: het was leuk, wanneer doen we het weer? Lachend: "Ik wil het zeker nog een keer organiseren, maar om eerlijk te zijn: het zou ook leuk zijn als nu een van de andere buren het organiseert."

Deel dit Verhaal

Overig nieuws

Interview met bewoonster Hannie

Bewoonster Hannie vertelt graag en enthousiast over wonen op de Brandenburch- /Dommeringdreef. "Inmiddels woon ik alweer 6 jaar met veel plezier in dit complex. Het is hier heel prettig wonen. Hiervoor heb ik 40 jaar in Almere Haven gewoond. Maar ik voelde me meteen thuis in Utrecht en in dit complex."

Interview met bewoners Pieter en Maria

Al ruim tien jaar wonen Pieter en zijn vrouw Maria (beide 73 jaar) nu in het complex aan de Hof van Transwijk. Al is het een seniorencomplex, oud voelen zij zich zeker niet! Ze zijn nog heel actief, passen regelmatig op de 4 kleinkinderen en reizen nog graag en veel.

Interview met bewoners Elly en Gé

"Wij wonen nu zo’n tien jaar in het complex aan de Brandenburch- /Dommeringdreef. Destijds was het echt een seniorencomplex, dat sprak ons erg aan." Intussen wonen er ook wat jongere mensen, maar het merendeel is toch wel 55+. Elly en Gé wonen op de eerste verdieping van het complex en hebben vrij uitzicht op een groenstrook.