Geplaatst op

Marijke van Rijnsoever (74) woont al 35 jaar met veel plezier aan de Henriëttedreef in Overvecht. Sinds een flinke renovatie is haar flat de eerste energieleverende hoogbouwflat van Europa. "Onze woonlasten zijn flink gedaald."

Ik hoef bijna nooit meer de verwarming aan_2

Haar huis en balkon staan vol Domtorens – als beeld en als kaars. En dan heeft Marijke van Rijnsoever vanaf haar balkon ook nog uitzicht op de Domtoren, die langzamerhand uit de steigers gaat. Een geboren en getogen Utrechtse is ze. Haar wieg stond in wijk C waar haar ouders een café hadden. Tijdens haar huwelijk woonde ze in Hoograven en na haar scheiding kwam ze met haar twee kinderen terecht in de jaren-zestig-flat aan de Henriëttedreef. Daar woont ze inmiddels alweer 35 jaar. Eerst twee jaar met haar kinderen op negen hoog. Daarna verhuisde ze naar de achtste verdieping. Hier woont Marijke nog steeds

Binnen is het spic en span. "Ik ben dol op poetsen", zegt Marijke, "van stilzitten houd ik niet." Met het mooie weer is het hoog tijd om het balkon een schoonmaakbeurt te geven, vindt ze, terwijl ze een emmer sop uit de keuken haalt. "Dat balkon is trouwens groter sinds de renovatie, heel fijn. Kijk, aan de buitenkant zitten zonnepanelen, zoals aan alle balkons. Alle energie wordt opgewekt door zo'n 1.100 panelen aan de buitenkant van de flat."

Marijke vindt duurzaamheid belangrijk:

"Vooral omdat je woonlasten er enorm door dalen. En het is beter voor het klimaat, een win-winsituatie."

Een beetje kamperen
Comfortabel wonen met weinig energieverbruik: dat was het doel van de ingrijpende renovatie die inmiddels bijna drie jaar klaar is. Sindsdien wekt de flat als eerste in Europa meer energie op dan bewoners verbruiken. Marijke was meteen vóór toen in 2017 de plannen ontstonden om de flat te verduurzamen. "Duurzaamheid vind ik belangrijk, vooral omdat je woonlasten er enorm door dalen. En het is beter voor het klimaat, een win-winsituatie dus." Met andere leden van de bewonerscommissie ging ze bij alle flatdeuren langs om te vragen of mensen vóór de verduurzaming wilden stemmen. "Zeventig procent moest ermee akkoord gaan, anders ging het feest niet door. Gelukkig werd dat gehaald."

Tijdens de renovatie bleef ze in de flat wonen. Marijke wilde haar huis niet uit, ondanks de mogelijkheid om naar een logeer- of rustwoning te gaan. "Het was een beetje kamperen, maar ik ben heel tevreden over hoe de verbouwing is verlopen. De bouwvakkers waren ontzettend aardig."

Koel tijdens hete dagen
Ze is blij met het resultaat. "Ik heb nu HR +++ glas. Veel warmer en je hoort helemaal niets meer van buiten." De appartementen worden duurzaam verwarmd via grote warmtepompen op het dak. Ze laat de radiatoren in de slaapkamers zien. "Klein hè? Weet je dat ik nooit de verwarming aan doe, alleen als het buiten vriest?" Bij de ramen werden screens geplaatst tegen de zon. "Als ik de screens in de zomer dichtdoe op warme, zonnige dagen is het binnen gewoon koud als ik thuiskom", lacht Marijke. De meeste flatbewoners zijn tevreden met hun verduurzaamde huis, weet ze. "Alleen een benedenbuurvrouw van de eerste verdieping is niet zo blij. Ze woont boven de kelderboxen waar verwarmingsbuizen doorheen liepen. Die zijn weggehaald, waardoor het bij haar kouder is dan vroeger. Als ik 's winters bij haar langs ga, houd ik mijn jas aan."

Ik hoef bijna nooit meer de verwarming aan_3

Marijke:

"Weet je dat ik nooit de verwarming aan doe? Alleen als het buiten vriest"

Ik hoef bijna nooit meer de verwarming aan_4

Fantastisch uitzicht
Zeventien jaar lang was Marijke actief in de bewonerscommissie van de flat. "Nieuwe buren gaven we altijd een bloemetje ter kennismaking. Ook tuinierden we in de groenstrook voor het gebouw en hielden we de stoep schoon. Verder organiseerden we elk jaar een buurtfeest." Uiteindelijk waren ze nog met z'n tweeën over in de bewonerscommissie, terwijl deze uit minimaal drie leden moet bestaan. "Heel jammer dat er niemand meer voor te porren is."
De sfeer in de flat is de laatste jaren veranderd, merkt ze. "Ik vind het heel jammer dat er veel bewoners van vroeger zijn verhuisd of overleden. Er is minder saamhorigheidsgevoel. Natuurlijk maak ik wel een praatje als ik de buren tegenkom en met mijn bovenbuurvrouw drink ik vaak een borrel.

Maar de tijd dat we met z'n allen in het buurthuis tegenover onze flat feestjes vierden, is voorbij." Toch piekert ze er niet over om te verhuizen. "Ik heb het hier nog steeds enorm naar mijn zin, waar krijg je nou zo'n ruime flat met zo'n fantastisch uitzicht? Nou dan!"

Deel dit Verhaal

Overig nieuws