Meer groen in Lombok
In Lombok-Oost leeft bij veel bewoners de sterke wens om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Om de buurt groener en schoner te maken, heeft een aantal bewoners Groengroep 507 opgericht.
Wat doet Groengroep 507?
Groengroep 507 geeft bewoners tips om hun tuin of balkon groener te maken. Aan het woord is Mathilde Bos, een van de vier leden van Groengroep 507. "Zo hebben we twee folders op onze website staan met tips voor de tuin en het balkon. Er is best veel ruimte voor groen die niet wordt gebruikt of waar vooral stenen liggen. Als meer bewoners iets willen, dan gaan wij overleggen met een leverancier zodat de planten worden bezorgd. En we vragen Bo-Ex om een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget. Dat maakt het mogelijk om nu de blinde muren in onze wijk na het groot onderhoud te beplanten met hagen."
Positieve effecten
"Er is een grote neiging om groen te bestrijden in de stad", constateert Mathilde. "Dat terwijl uit onderzoek blijkt dat groen essentieel is voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Groen vermindert de luchtvervuiling, wateroverlast, geluidshinder en hitte in de stad. Daarnaast is er een positief effect op de gezondheid. Helaas slaat groen niet terug. Als je de vlinder wilt, moet je natuurlijk niet de rups uitroeien."
Vergroenen
"In onze buurt hebben de meeste bewoners een tuin, een geveltuin of een balkon", vertelt Mathilde. "Maar ook daarmee kun je veel doen! Met een groenere en donkerder tuin help je de vogels, vlinders, vleermuizen en egels die hier leven. Met een hoop snoeiafval of afgevallen blad hebben egels een plek voor hun winterslaap. Door een klein gat in je schutting kunnen ze ook verder trekken op zoek naar eten. Mussen maak je blij met een dikke haag of een vuurdoorn naast je deur. Als je tuin klein is, ga dan de hoogte in, bijvoorbeeld met een pergola of een klimplant."
Boomspiegels en geveltuinen herplanten
Met een bijdrage uit het Initiatievenfonds van de gemeente zijn in de veertig boomspiegels, het plantvak waarin een boom staat, vaste planten gezet. Iedere boomspiegel wordt door een bewoner vrijwillig onderhouden.
Zelfbeheer
Het beplanten en onderhoud van de boomspiegels is een de initiatieven van bewoners op het gebied van zelfbeheer. Zelfbeheer creëert meer betrokkenheid van bewoners bij hun wijk. Dat geldt ook voor het groen. "Behalve boomspiegels zijn er ook bewoners die een afvalbak hebben geadopteerd", vervolgt Mathilde. "Zij zorgen op tijd voor een nieuwe afvalzak. We ergerden ons aan het zwerfvuil en daarom heeft de gemeente extra afvalbakken als proef geplaatst. Nu kunnen we onze eigen straten schoner houden. Zo kunnen we samen blijvende verbeteringen bereiken, dat merken we al elke dag!"
Zelfbeheer creëert meer betrokkenheid van bewoners bij hun wijk.
Mathilde: "Die vrijwilligers hebben we als Groengroep geworven. Helaas zijn er planten gesneuveld in de tien boomspiegels en geveltuinen in de Van Heutszstraat toen het groot onderhoud van ons complex begin dit jaar startte. Gelukkig hebben we hierover afspraken kunnen maken met Bo-Ex. Voordat het werk ergens start, komt er nu een afrastering om de boomspiegel. Het gaat nu veel beter. Bo-Ex heeft ons geholpen zodat we nieuwe sterke vaste planten konden kopen. De bewoners van de Van Heutszstraat kunnen die bij ons afhalen en we gaan ze samen planten."