Nu kunnen we weer genieten van onze binnentuin

Geplaatst op

De bewoners van het Gerrit Rietveldhof en de Gabriël Metsustraat kunnen weer genieten van hun gezamenlijke binnentuin. Ze kwamen zelf met ideeën om de tuin opnieuw in te richten. De gemeente knapte de tuin op en Bo-Ex zorgt voor een waterkraan.

Tijd voor verandering
Jacqueline Kool is een van de bewoners van de FOKUS-woningen aan het Gerrit Rietveldhof. "In het hofje stonden wat grote dingen, zoals een pingpongtafel. Ik zit in een rolstoel en dan staat zoiets enorm in de weg. Ik vond dat het hof gezelliger én groener moest worden. Gelukkig was ik niet de enige die er zo over dacht."

Draagvlak
Eén van de andere initiatiefnemers is Peter de Wit. Net als Jacqueline zit hij in het kernteam van bewoners. Hij vertelt: "Het kernteam heeft contact gezocht met het wijkbureau en een tuinarchitect om onze plannen uit te werken waardoor de tuin voor iedereen toegankelijk en leuk werd. De sociaal makelaar van DOCK was er ook bij betrokken. Het was belangrijk dat alle bewoners het eens waren met onze plannen. Corona maakte het lastig bewoners te benaderen of bijeen te komen. Via een wijkbericht en een handtekeningenactie heeft uiteindelijk een meerderheid van de bewoners ingestemd."

nu-kunnen-we-weer-genieten-van-onze-binnentuin 2

Ik vond dat het hof gezelliger én groener moest worden.

Jacqueline Kool, bewoner FOKUS-woning

Binnentuin opgeknapt
De gemeente heeft de binnentuin inmiddels opgeknapt. De speeltuin, zandbak en het speelhuisje zijn vervangen. Het hofje is nu voor iedereen toegankelijk. Er staat een picknicktafel waar je ook kunt aanschuiven met een rolstoel en er komen twee verhoogde plantenbakken. "Die ga ik samen met een andere dame onderhouden", vertelt Jacqueline. "Maar er is geen kraan waar ik water kan te tappen om de plantjes water te geven. Hergebruik van hemelwater is te ingewikkeld, want dat zou uit een ondergrondse tank opgepompt moeten worden."

Buitenkraan
Peter: "Ik heb toen voorgesteld om op mijn eigen buitengevel een buitenkraan te maken. Die wordt verbonden met het binnenplein zodat daar een tappunt is. Er komt overigens een aparte meter zodat ik straks niet betaal voor het water voor de binnentuin. De buurtbeheerder van Bo-Ex heeft geregeld dat een aannemer de leiding en het tappunt gaat aanleggen. Daarvoor geeft Bo-Ex een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget. Een deel van dit budget hebben we ook gebruikt voor de aanschaf van de picknicktafel."

Door dit initiatief heb ik de andere bewoners uit de kerngroep beter leren kennen en hebben we veel meer contact.

Peter de Wit, bewoner

Meer contact
"Ik ben wel een van de sleutelfiguren achter de plannen ja", geeft Peter toe. "Ik woon hier al dertig jaar en draag het pleintje met zijn bewoners een warm hart toe. Door dit initiatief heb ik de andere bewoners uit de kerngroep beter leren kennen en hebben we veel meer contact. Misschien komt de zelfbeheer groengroep, die we jaren geleden hadden, wel weer terug. En misschien is dit ook wel het moment om een bewonerscommissie te starten. Dat wil Bo-Ex ook graag."

nu-kunnen-we-weer-genieten-van-onze-binnentuin 3
nu-kunnen-we-weer-genieten-van-onze-binnentuin4

Deel dit Verhaal

Overig nieuws

"Zonder deze proef woonde ik nog steeds bij mijn ouders"

Een woning in Utrecht vinden is niet gemakkelijk. Zeker niet voor mensen met een middeninkomen. Zij verdienen te veel voor sociale huur, maar te weinig voor particuliere huur. Bo-Ex verhuurt nu toch een paar woningen aan mensen met een middeninkomen, als proef.

Hier kunnen we samen oud worden

Woonzorgcomplex Parc Transwijk is een mix van zorgwoningen en sociale huurwoningen. Hennie Lammers is een van de Bo-Ex-huurders, samen met zijn partner Adriana. En dat bevalt hen prima, vertelt Hennie. Totdat corona kwam.

Helpende handen in Overvecht

Als u in Overvecht woont, kent u ze misschien al: de Zorgzusters. Kent u ze nog niet? Dan is het hoog tijd voor een kennismaking.