Op pad op de ZONOR-dreven met de buurtambassadeurs: "Het is leuk om complimenten te krijgen''

Geplaatst op

Een schonere wijk en veilig de straten kunnen oversteken. Met dat ideaal zetten Marcel Groenmeijer en Loek Achterberg zich in als buurtambassadeur van de ZONOR-dreven: de Zambesi-, Ossewagen-, Natal- en Oranjerivierdreef in Overvecht.

Marcel was begrafenisondernemer. Loek werkte als chef werkplaats bij een internationaal transportbedrijf. Nu zijn ze met pensioen. Maar sinds mei zijn ze toch weer aan het werk, als vrijwilliger.

Waarom hebben jullie je aangemeld als ambassadeur?

Loek: "Ik woon hier sinds 1972 en heb de wijk zien veranderen. Als ik kan helpen de problemen op te lossen, doe ik dat graag."
Marcel: "Toen ik zes jaar geleden met mijn vrouw van De Meern naar Overvecht verhuisde, schrokken we van de troep op straat en de manier waarop bewoners met elkaar omgaan. Straten worden gebruikt als racebaan. Je kunt hier nergens veilig oversteken. In de afgelopen vijf jaar zijn hier vijf doden gevallen. Dat kan zo niet langer."

op-pad-op-de-zonordreven-met-de-buurtambassadeurs 2
Wat doe je als ambassadeur?

Loek: "Elke week lopen we twee rondes van anderhalf uur, in koppels. Ik loop samen met Ton. Marcel loopt samen met Hassan. We kijken of de straten netjes en veilig zijn. Ook kijken we of de trappenhuizen schoon en opgeruimd zijn."
Marcel: "Via een appgroepje geven we alles aan elkaar door. Als Hassan en ik tijdens onze ronde iets zien, kunnen Loek en Ton daar de volgende dag op letten."
Loek: "We hebben ook contact met de gemeente, Handhaving en de wijkagenten. Klachten en wensen die we horen van bewoners, geven we door aan Bo-Ex."

Wat hebben jullie al opgelost?

Loek: "Een bewoner gooide steeds afval vanuit het keukenraam in de struiken. Andere buurtbewoners hadden er last van en er kwamen ratten op af. We hebben met haar gesproken. Gelukkig is het nu gestopt."
Marcel: "Laatst was er op zaterdag een lift helemaal besmeurd. Ik heb Bo-Ex gebeld en zij hebben direct een schoonmaakbedrijf laten komen."
Loek: "Hier verderop was veel overlast van zuipende hangjongeren. We hebben het bankje laten weghalen en dat heeft geholpen."

op-pad-op-de-zonordreven-met-de-buurtambassadeurs 3
Wat zijn de reacties van bewoners?

Marcel: "We krijgen regelmatig complimenten van bewoners, dat is leuk. Maar we worden ook wel eens uitgescholden hoor."

Wat krijgen jullie voor opleiding?

Marcel: "We hebben een training gehad. Hoe ga je met mensen om? Wat mag wel, wat niet? Hoe zit het met privacy? Hoe zorg je voor je eigen veiligheid?"
Loek: "Aan het eind hebben we een soort eed afgelegd."
Marcel – nadat hij in zijn tas is gedoken: "Kijk, dit is het trainingsboek met alle regels en tips. Dan kunnen we het thuis nog eens nalezen."

Met welke zaken kunnen mensen wel en juist niet bij jullie terecht?

Loek: "Mensen kunnen ons aanspreken op alles wat met netheid en veiligheid in de wijk te maken heeft. Kapotte lampen, sloten of brievenbussen. Vuil naast de containers of afgedankte fietsen die weg staan te roesten. Je herkent ons aan de blauwe jassen met ‘Buurtambassadeur’ erop."
Marcel: "Op criminele activiteiten zoals drugshandel stappen we niet zelf af. Dat is een zaak voor de politie."
Loek: "Bij burenruzies vertellen we waar mensen hulp kunnen krijgen. We bemiddelen zelf niet."

Wat kunnen bewoners zelf doen?

Marcel: "Ongeregeldheden melden. Pas als er meldingen zijn, komen instanties in actie. Wij kunnen wel doorgeven dat verlichting stuk is, maar als er ook een paar bewoners bellen, gaat het gewoon sneller."

Deel dit Verhaal

Overig nieuws

Interview met bewoonster Hannie

Bewoonster Hannie vertelt graag en enthousiast over wonen op de Brandenburch- /Dommeringdreef. "Inmiddels woon ik alweer 6 jaar met veel plezier in dit complex. Het is hier heel prettig wonen. Hiervoor heb ik 40 jaar in Almere Haven gewoond. Maar ik voelde me meteen thuis in Utrecht en in dit complex."

Interview met bewoners Pieter en Maria

Al ruim tien jaar wonen Pieter en zijn vrouw Maria (beide 73 jaar) nu in het complex aan de Hof van Transwijk. Al is het een seniorencomplex, oud voelen zij zich zeker niet! Ze zijn nog heel actief, passen regelmatig op de 4 kleinkinderen en reizen nog graag en veel.

Interview met bewoners Elly en Gé

"Wij wonen nu zo’n tien jaar in het complex aan de Brandenburch- /Dommeringdreef. Destijds was het echt een seniorencomplex, dat sprak ons erg aan." Intussen wonen er ook wat jongere mensen, maar het merendeel is toch wel 55+. Elly en Gé wonen op de eerste verdieping van het complex en hebben vrij uitzicht op een groenstrook.