Samen in de stad

Geplaatst op

Panden van Bo-Ex zijn er niet alleen om in te wonen. Ook maatschappelijke organisaties vinden er een plek. Deze organisaties zijn belangrijk voor de wijk: reden voor Bo-Ex om ze een plek te bieden voor een bescheiden huurprijs.

Voedselbank
Even leek het erop dat Sabiet Balwant-gir na zeventien jaar haar werk voor de Voedselbank moest stoppen. De locatie ging dicht en er was geen nieuwe plek beschikbaar. Het nieuws kwam zelfs in de krant. En dat werd de redding: "Een medewerker van Bo-Ex had het bericht in de krant gelezen en belde op", vertelt Sabiet. "Ze hadden een ruimte beschikbaar in Leidsche Rijn. Het was een lot uit de loterij: de locatie is perfect en dankzij een forse korting kunnen we de huur betalen. We zitten midden in de wijk, op Svend Asmussenpad 3. We zitten hier pas sinds mei, maar de mensen weten ons nu al goed te vinden."

Samen in de stad 2
Samen in de stad 3

De eerste sociale winkel van Utrecht
De nieuwe locatie is geen traditionele Voedselbank, maar een sociale winkel. Buurtbewoners met een beperkt budget kunnen hier boodschappen doen. Zo’n 150 gezinnen maken er gebruik van. Ze kiezen zelf wat ze willen kopen en rekenen af met een puntensysteem. Zo kan iedereen lekker en gezond eten. Ongezonde producten zijn duurder, want daar zit een suiker- en zoutbelasting van 25 eurocent op. Het is een winkel met een Plus: buurtbewoners kunnen er namelijk ook terecht voor gratis hulp bij het invullen van formulieren, sollicitaties of betalingsproblemen. Coach Hans helpt daarbij. Als er nog geen eerstelijnshulp is geregeld, wordt dat alsnog gedaan. "Bij ons is er geen wachtlijst, dus mensen kunnen zo binnenlopen."

Het gaat niet alleen over armoede, het gaat vooral om liefde en aandacht.

Sabiet Balwant-gir, vrijwilliger/coördinator Voedselbank Leidsche Rijn

Veel steun uit de wijk
Er is veel door de buurt gefinancierd, zoals de koelingen en de schappen in de winkel. Goed doen werkt aanstekelijk, merkt Sabiet. "Stagiaires komen in de zomervakantie terug om hier te werken. Kinderen hadden tekeningen verkocht en van de opbrengst pampers gekocht die ze hier kwamen brengen. De overbuurman vroeg op de dag van de verhuizing al of hij kon helpen." Het gaat niet alleen over armoede, het gaat vooral om liefde en aandacht. "Als iedereen daar een beetje meer tijd voor zou maken, zouden veel problemen de wereld uit zijn."

Samen in de stad 4

Kringloopwinkel Emmaus
"Bij Emmaus bestrijden we armoede en bieden we mensen dagbesteding", zegt Michael Wijsman. Hij is coördinator van de Emmaus tegenover het winkelcentrum in Overvecht. "Er werken hier dak- en thuislozen, mensen van het AZC, mensen met een taakstraf, mensen die werkloos zijn geraakt en mensen die graag vrijwilligers- werk willen doen.

Emmaus is niet alleen een kringloopwinkel, maar ook een goed doel

Michael Wijsman, coördinator Emmaus Overvecht
Samen in de stad_Emmaus

Het is een gezellige groep." Er zijn vrijwilligers actief in de winkel en in het sorteercentrum. In Overvecht sorteren ze cd’s, platen, dvd’s, schilderijen en andere kunst. Het sorteren van meubels en boeken gebeurt op de Emmaus-locaties in Lombok en Parkwijk. In de winkel komen vaak dezelfde wijkbewoners binnenlopen. Zij kennen het geheim: "Wij verkopen goede spullen voor weinig geld. En met de U-pas krijg je 25 procent korting."


Leger des Heils
Samen met Bo-Ex creëerde het Leger des Heils een opvanglocatie aan de Kögllaan in de wijk Voordorp. Hier wonen 26 mensen met drugs- of alcoholproblemen, de meesten met een licht verstandelijke beperking. "Er wordt vaak te veel van ze verwacht", zegt locatiemanager Wendie Heikamp van Ravenswaaij. "De wereld is te complex voor ze."

Wendie Heikamp van Ravenswaaij, locatiemanager Leger des Heils Kögllaan

"Bij het Leger des Heils laten we een mens weer mens zijn."

In het hostel vinden bewoners onderdak, zorg en dagbesteding. "We proberen het contact met familie te herstellen en te ontdekken wat iemand leuk vindt en kan. Het doel is om hun leven te stabiliseren. Daarvoor is het nodig om een plek te hebben in een buurt en niet ergens weggestopt te worden. Elk mens verdient het om mens te zijn en gezien te worden."

Samen in de stad_Leger des Heils

Deel dit Verhaal

Overig nieuws

Interview met bewoonster Hannie

Bewoonster Hannie vertelt graag en enthousiast over wonen op de Brandenburch- /Dommeringdreef. "Inmiddels woon ik alweer 6 jaar met veel plezier in dit complex. Het is hier heel prettig wonen. Hiervoor heb ik 40 jaar in Almere Haven gewoond. Maar ik voelde me meteen thuis in Utrecht en in dit complex."

Interview met bewoners Pieter en Maria

Al ruim tien jaar wonen Pieter en zijn vrouw Maria (beide 73 jaar) nu in het complex aan de Hof van Transwijk. Al is het een seniorencomplex, oud voelen zij zich zeker niet! Ze zijn nog heel actief, passen regelmatig op de 4 kleinkinderen en reizen nog graag en veel.

Interview met bewoners Elly en Gé

"Wij wonen nu zo’n tien jaar in het complex aan de Brandenburch- /Dommeringdreef. Destijds was het echt een seniorencomplex, dat sprak ons erg aan." Intussen wonen er ook wat jongere mensen, maar het merendeel is toch wel 55+. Elly en Gé wonen op de eerste verdieping van het complex en hebben vrij uitzicht op een groenstrook.