"Zonder deze proef woonde ik nog steeds bij mijn ouders"
Een woning in Utrecht vinden is niet gemakkelijk. Zeker niet voor mensen met een middeninkomen. Zij verdienen te veel voor sociale huur, maar te weinig voor particuliere huur. Bo-Ex verhuurt nu toch een paar woningen aan mensen met een middeninkomen, als proef.
Rachel Adams is de eerste gelukkige die via de proef een woning heeft gevonden. "De woning stond op WoningNet. Meestal vind ik daar niets, maar voor deze woning kwam ik wel in aanmerking. Ik heb de sleutel en over twee weken verhuis ik." Rachel is 29 jaar en woont nu nog bij haar ouders, in Zuilen. Ongeveer vier jaar geleden besloot ze dat ze op zichzelf wilde gaan wonen. "Ik heb eerst gekeken naar een koopwoning, maar dat is voor mij niet haalbaar in Utrecht. Daarvoor verdien ik niet genoeg." Een huurwoning moest het dus worden, maar ook dat bleek niet eenvoudig. "Voor sociale huur verdien ik teveel. Maar een particuliere huurwoning is eigenlijk te duur. Dan gaat er zo'n groot deel van mijn salaris op aan de huur, dat zag ik niet zitten." Het aanbod dat overbleef, was ook niet geschikt. "Ik kreeg van WoningNet het aanbod gemaild en daar stond dan bijvoorbeeld een eengezinswoning in Woerden tussen. Wat moet ik nou in mijn eentje in een huis met drie verdiepingen?"
Voorrang
Na jaren van zoeken kwam er uiteindelijk weer een mailtje van WoningNet, met daarin een driekamerappartement aan de Zambesidreef in Overvecht. Eigenlijk een sociale huurwoning en toch kreeg Rachel het appartement aangeboden. Bo-Ex doet namelijk een proef waarbij huishoudens met een middeninkomen, tussen € 38.035 en € 48.655 per jaar, voorrang krijgen bij bepaalde woningen in Overvecht en Hoograven. Deze groep mensen zit namelijk, net als Rachel, klem op de Utrechtse huizenmarkt, dus zij kunnen wel wat hulp gebruiken.
Overlast
Overvecht en Hoograven hebben er ook iets aan. In deze wijken zijn veel sociale huurwoningen, vooral bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Als er persoonlijke problemen spelen, kan er meer agressie en overlast ontstaan. Dit doet ook iets met een wijk. De leefbaarheid komt onder druk te staan. Dat hoorde Rachel ook van haar nieuwe buren. "Ze vertelden me dat ze veel last hebben gehad van de vorige bewoners." Bo-Ex denkt dat de leefbaarheid van Overvecht en Hoograven beter wordt als er meer verschillende soorten mensen, met lage en hogere inkomens, in de wijk wonen.
Buurtambassadeur
In de advertentie op WoningNet las Rachel dat er een bijzondere voorwaarde zit aan de woning. Ze wordt buurtambassadeur. Buurtambassadeurs zijn huurders van Bo-Ex die een oogje in het zeil houden en onveilige situaties melden aan ons en de gemeente Utrecht. "Ik ga regelmatig een rondje lopen door de wijk, om te kijken wat er speelt. Het is onderdeel van de proef. Ik vind het leuk om te doen. Sowieso ben ik blij met deze proef. Anders had ik nog steeds geen woning gehad en woonde ik nog steeds bij mijn ouders.