Houd koolmonoxide (CO) vergiftiging buiten deur

Geplaatst op

Stoken met hout, olie, kaarsen en andere alternatieve manieren om het huis te verwarmen, verhoogt het risico op koolmonoxide.
Hang CO-melders op in ruimtes met een verbrandingstoestel. Want koolmonoxide: je ruikt het niet, je ziet het niet en je proeft het niet. Maar het leidt wel tot hoofdpijn, misselijkheid of erger waardoor jaarlijks honderden mensen in het ziekenhuis belanden. Helaas overlijden er in Nederland elk jaar 10 tot 15 mensen aan koolmonoxide. Dit aantal moet omlaag, en dat kan door veilig te stoken en door koolmonoxide in huis snel op te sporen met een CO-melder.

Voorkom onvolledige verbranding
Er zijn allerlei alternatieve methoden om uw huis te verwarmen. Zoals waarbij gas, olie, hout, pellets en brandbare vloeistoffen worden verbrand. Zo kan koolmonoxide ontstaan en vrijkomen. Dat geldt ook voor het branden van grote hoeveelheden kaarsen in een afgesloten ruimte. Koolmonoxide, vaak ook 'sluipmoordenaar' genoemd, is een zeer giftig gas dat vrij komt bij onvolledige verbranding in je cv-ketel, de open haard, houtkachel of ander verbrandingstoestel.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer

  • Ventileer bij verbranding van gas, olie of hout! Zorg altijd dat er een ventilatierooster open staat of zet een raampje op een kier voor de toevoer van schone en frisse lucht. Er ontsnapt niet veel warme lucht door een raam op een kier. Wel kan ventilatie het verschil maken tussen leven en dood.

  • Laat uw cv- of combiketel installeren door een gecertificeerde installateur. Onzorgvuldige of verkeerde aansluiting van (nieuwe) kachels hoort tot de hoofdveroorzakers.

  • Laat elk jaar onderhoud en controle uitvoeren aan uw verbrandingstoestel en aan de schoorsteen door professionals.

  • Hang in ruimtes met een verbrandingstoestel een CO-melder op zodat u op tijd gewaarschuwd wordt.

Hoe herkent u koolmonoxide
Is er koolmonoxide in de ruimte, dan merkt u daar niets van. Wel krijg je lichte griepverschijnselen. Een beetje hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en mogelijk ook pijn op de borst. Wees alert, wacht niet tot je flauw valt, maar sta op en loop naar buiten. Als de klachten buiten minder worden, is dit een bevestiging dat het misschien met koolmonoxide te maken heeft. Vraag uw installateur een meting te doen en hang die CO-melder op in uw woning; bij de bron aan het plafond. Gaat de CO-melder af, bel dan 112 en schakel de brandweer in. Meer informatie over de symptomen, risicogroepen en hoe te handelen bij koolmonoxide vindt u op Brandweer.nl en CO-wijzer.nl.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Wet betaalbare huur

Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur ingegaan. Het doel van deze wet is om te zorgen voor meer betaalbare huurwoningen, door de huurprijs te laten aansluiten bij de kwaliteit van de woning. In dit nieuwsbericht leest u meer over deze wet.

De eerste GRATIS tuin make-overs zijn begonnen!

In september kon u zich aanmelden voor een tuin make-over. Intussen is Stichting Straatboer volop bezig met het vergroenen van betegelde tuinen van Bo-Ex bewoners. Lees hier verder.