Ik zoek een huurwoning

Bent u op zoek naar een huurwoning? Bo-Ex verhuurt zowel sociale huurwoningen als vrije sectorwoningen. Ook verhuurt Bo-Ex kamers.

Bo-Ex is verplicht haar woningen zoveel mogelijk te verhuren aan huishoudens met een bescheiden inkomen. Daarom richten we ons op de huishoudens met de laagste inkomens. Dat betekent dat woningen worden toegewezen aan kandidaten met een huishoudinkomen van maximaal € 39.055,- (prijspeil 2020). Bo-Ex verhuurt geen woningen aan middeninkomens. Meer informatie over inkomensgrenzen vindt u in ons huurbeleid (in het rechtermenu).

Daarnaast moet Bo-Ex haar woningen passend toewijzen: de huur van de woningen moet passen bij het inkomen van het huishouden.

Sociale huurwoningen

Sociale huurwoningen zijn woningen met een huurprijs tot €737,14. Voor deze woningen kunt u huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Alle sociale huurwoningen in Utrecht vindt u op de website van WoningNet.

Woningnet
Om op onze sociale huurwoningen te kunnen reageren, moet u ingeschreven staan bij WoningNet. Dit kost eenmalig €25,-. Inschrijven doet u via de website van WoningNet. Daarna kost uw inschrijving jaarlijks €8,-. Om inschrijftijd op te bouwen, moet u uw jaarlijkse kosten op tijd betalen.

Bezichtigen
Zit er een passende woning voor u bij? Dan heeft u 7 dagen de tijd om te reageren. Na die 7 dagen worden in de meeste gevallen de eerste 10 kandidaten uitgenodigd voor een groepsbezichtiging. Soms komt het voor dat u contact op moet nemen met de huidige bewoner voor een bezichtiging. In zo'n situatie heeft u ook de mogelijkheid om spullen over te nemen indien de huidige bewoner spullen ter overname aanbiedt.

Benodigde documenten
Wanneer u de woning via WoningNet heeft geaccepteerd, moet u een aantal documenten digitaal bij ons aanleveren. Op dit overzicht vindt u welke documenten wij van u verwachten.

Voorrang
In sommige gevallen kunt u voorrang krijgen. Lees hierover meer op de pagina Huisvestigingsverordening (in het rechtermenu).

Vrije sector huurwoningen

Vrije sectorwoningen zijn woningen met een huurprijs vanaf €720,43. Voor deze woningen kunt u geen huurtoeslag aanvragen. Alle vrije sectorwoningen kunt u vinden via Rooftrack en onze website.

Rooftrack
Om op vrije sectorwoningen te kunnen reageren via Rooftrack, kunt u een gratis persoonlijk profiel aanmaken. Hiermee kunt u de woningen filteren die bij uw woonwensen en gegevens passen. Wanneer u reageert op een woning, ontvangt Bo-Ex een mail met uw gegevens. Eén van onze medewerkers zal dan contact met u opnemen.

Bezichtigen
Heeft u een passende woning gevonden? Dan wordt er, afhankelijk van het aantal reacties en op basis van inkomen, een selectie gemaakt van kandidaten die in aanmerking komen voor de woning. U wordt hiervoor via de mail uitgenodigd. Na de bezichtiging geeft u aan of u nog steeds interesse hebt. De toewijzing van de woning gaat op basis van loting waarbij gelet wordt op de inkomenseisen die vermeldt staan in de advertentie.

Benodigde documenten
Wanneer u de woning accepteert, moet u een aantal documenten aanleveren. U moet in ieder geval voldoen aan de inkomenseis die bij de advertentie is vermeld. Dit kunt u aantonen met officiële documenten zoals een inkomensverklaring van de belastingdienst. Overige documenten worden door onze medewerker Commercieel Beheer bij u opgevraagd.

Kamerverhuur

Een kamer noemen we een onzelfstandige woning. Dit wil zeggen dat u in een woning woont waar u over het algemeen de keuken, badkamer en het toilet met een aantal andere bewoners deelt. Als er een kamer vrij komt, mogen de andere bewoners een kandidaat voordragen. Om die reden worden kamers niet geadverteerd op WoningNet of op onze website. Bij bijna alle kamers die wij verhuren is het mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

U komt alleen in aanmerking voor een kamer wanneer uw inkomen minder dan €22.700,- bedraagt.

Benodigde documenten
Wanneer u bent voorgedragen door de bewoners als kandidaat voor de kamer, vragen wij een aantal documenten bij u op. Deze documenten moet u digitaal bij ons aanleveren:

Studenten
  • Ondertekend formulier 'Voorstel nieuwe kandidaat';
  • Bericht studiefinanciering 2019 (prijspeil 2019)
Werkenden
  • Ondertekent formulier 'Voorstel nieuwe kandidaat';
  • Inkomensverklaring Belastingdienst 2017/2018 (prijspeil 2019);
  • Recente jaaropgave en de laatste 3 loonstroken;
  • Zelfstandig ondernemer? Lever dan een resultatenrekening 2018 of prognose 2019 aan van de accountant voorzien van een stempel.
​​​​Wij zullen de door u aangeleverde documenten beoordelen en op basis daarvan de kamer wel of niet aan u toewijzen.

Geen kandidaat, wat nu?
Wij verhuren alle kamers aansluitend. Dat wil zeggen dat het huurcontract van de nieuwe bewoner ingaat op de dag dat het contract van de vorige bewoner is geëindigd. Als er geen nieuwe bewoner is gevonden voor deze datum, zijn de achtergebleven bewoners verantwoordelijk voor de kosten van de leegstand. Neem dus op tijd contact op als er geen nieuwe kandidaat gevonden wordt.